Dotrajala vozila

Dotrajala vozila
Milijana Latinović
22.09.2017 12:15

Svima nam je odavno poznato da putevima u Republici Srpskoj krstare četvorotočkaši stariji od 16 ljeta, ali još više zabrinjava činjenica da su mnogi od njih i tehnički neispravni.

Preventivna akcija je pokazala da je više od 30 odsto pregledanih automobila neispravno. Najviše vozila na tehničkom pregledu palo je zbog neispravnog sistema za kočenje. Propusta je bilo i kod plinskih instalacija, a svima nam je dobro poznato da je neispravna plinska boca poput tempirane bombe.

I bez obzira na to što smo teoriju savladali, u praksi nam ne ide baš najbolje. Bez imalo razmišljanja sjedamo za volan neispravnog automobila, pritišćemo papučicu gasa i jurišamo kroz naselja.

Vozeći ovakve automobile i na taj način, ugrožavamo svoj, život svojih saputnika, ali i ostalih učesnika u saobraćaju. Iako je tehnički pregled vozila jednom godišnje obavezan, nemarni vozači ovu obavezu eskiviraju na razne načine, ne razmišljajući o posljedicama koje može da prouzrokuje neispravno vozilo u saobraćaju.

Ušteđenih nekoliko maraka mogu se na kraju pokazati kobnim i to vozačima, svaki put kada sjednu za volan, mora biti na umu.  

Za glavu se uhvatimo tek kada dođe do nesreće u kojoj je život ugašen ili obilježen za cijeli život.

Tražimo krivce i prstom upiremo u nesavjesne vozače, koji su divljajući na ulici starim i neispravnim vozilom ugrozili živote drugih vozača i pješaka.

Krivicu dobrim dijelom snose i nadležne institucije. Kako je uopšte moguće da obavezan tehnički pregled za nekog bude formalnost? Ko se usuđuje da potvrdi da je vozilo ispravno, a da ga prethodno nije detaljno pregledao? I odakle pravo nekom šoferu da vozeći se "pokvarenim" vozilom kao na reli stazi, izaziva sudbinu?

U 21. vijeku automobil je prijeka potreba svakog čovjeka, a s obzirom na to da je nemaština zakucala na mnoga vrata, prinuđeni smo da vozimo krševe, kojih se EU odavno odrekla. Ipak, to što nemamo novca za nov automobil, ne smije biti opravdanje da ni ovaj stari ne održavamo.

Kolumne Komentar dana

© Glas Srpske 2012 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica