Doprinosi

Doprinosi
Goran Maunaga
05.04.2017 00:00

Šta bi se desilo, i šta bi uradila vlast u SAD kad bi tamo dug za doprinose za penzijsko-invalidsko osiguranje iznosio milijarde maraka? I zar bi ikada, ikako, u bilo kom slučaju to moglo da se desi ne samo u SAD, nego u bilo kojoj uređenoj pravnoj državi?

Jer u RS dug za doprinose za penzijsko i invalidsko osiguranje iznosi frapantnih 450 miliona maraka. A kada uporedimo iznos duga i broj stanovnika, to je kao kad bi u SAD dug bio 135 milijardi.

Nijedna uređena država nikada ne bi dozvolila da dug za ta obavezna davanja bude toliki da bi od njega moglo da se  isplati čak pet mjesečnih penzija svim penzionerima, što je slučaj u RS.

Neshvatljivo je i to što su najveći dužnici javna preduzeća, kao i to što deset najvećih dužnika za samo te obaveze duguje više od 71 milion maraka.

Pojedini poslodavci, kada su se uvjerili da zbog izbjegavanja zakonske obaveze uplate doprinosa ne snose sankcije, odlučili su da to ne uplaćuju nikako.

I to traje godinama i nevjerovatno je da do danas taj problem nije riješen.

Suvišno je tu govoriti o potpunom izostanku humane komponente koju mora da ima svaka država, i koja treba da natjera poslodavce da ne stvaraju dugove koji se direktno održavaju na obezbjeđenje novca za isplatu penzija najstarijoj populaciji. O tome kakve probleme zbog neuplaćenih doprinosa imaju radnici, ne treba ni pominjati.

Previše smo mala zemlja da bismo sebi mogli da dozvolimo takav luksuz, nedisciplinu, koja ugrožava i socijalni mir i sam njen opstanak.

Zato je pohvalno to što bi analiza Poreske uprave o plaćanju tih doprinosa, koju će razmatrati Narodna skupština RS, trebalo da ponudi konkretne mjere i prijedloge zakonskih rješenja radi lakše i efikasnije naplate.

To bi trebalo da znači, jednom zauvijek, konačno uvođenje finansijske discipline koja, očigledno, do sada nije postojala.

Kolumne Komentar dana

© Glas Srpske 2012 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica