Đake spremaju za život

Đake spremaju za život
Milijana Latinović
30.08.2017 10:51

Da obrazovni sistem u Republici Srpskoj ide u korak s vremenom i prati svakodnevna dešavanja, potvrđuje i vijest da će srednjoškolci u drugom polugodištu nove školske godine dobiti predmet bezbjednost i civilna zaštita.

Za početak, prosvjetari najavljuju eksperimentalnu fazu uvođenja ovog predmeta u pojedine srednje škole, dok će učenici ostalih o prvoj pomoći, terorizmu i prirodnim nepogodama učiti od iduće godine.

Izučavajući predmet bezbjednost i civilna zaštita srednjoškolci će biti spremni za nesreće koje se svakodnevno dešavaju, a koje nažalost ne zaobilaze ni naše krajeve. Jer, kolika god bila nesreća i gdje god se dešavala, ne treba od nje okretati glavu i tvrditi da se to nama ne može desiti. Naprotiv, nesreća ne bira ni vrijeme ni mjesto.

Požari koji ovih dana zadaju glavobolju vatrogascima, poplave koje su uzele danak u Srpskoj prije tri godine i terorizam koji puni novinske stupce svjetskih metropola, samo su neke od nedaća o kojima će đaci učiti.

Ljekari, vatrogasci i stručnjaci za bezbjednost učiće ih o tome kako da se ponašaju u slučaju neke od pomenutih katastrofa, šta da rade da sačuvaju sebe i svoje bližnje.

Uvođenje ovog predmeta novost je za generacije koje sada stasavaju za srednjoškolske klupe, ali ne i za njihove roditelje i nastavnike.

Naime, decenijama prije u školama su učenici izučavali predmet odbrana i zaštita, a istom tematikom i dan-danas bave se i obrazovne ustanove na zapadu.

Da li je ovaj predmet u obrazovni sistem trebalo uvesti mnogo ranije? Mnogi će se složiti da jeste.

Za generacije đaka koji su odavno već uzeli diplomu u ruke i zakoračili na pozornicu života uvođenje ovog predmeta ne znači ništa.

Međutim, za mnoge generacije značiće mnogo. Osim što će tokom školovanja naučiti matematičke operacije, pravopis i gramatiku srpskog jezika, naši potomci biće spremni da se uhvate u koštac sa svakodnevnim životnim problemima.

A ima li bolje škole od one životne i boljeg predmeta od onog koji nas priprema za život?!

Kolumne Komentar dana

© Glas Srpske 2012 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica