Direktorska pohlepa

Direktorska pohlepa
Marijana Miljić
14.03.2018 13:07

Bezobrazluk i samovolja pojedinih rukovodilaca preduzeća iz sektora tekstila, odjeće, kože i proizvoda od kože ostaviće posljedice na čitavu industriju.

Zbog njihovog nesavjesnog poslovanja i korišćenja povlastica koje su dobili od Vlade RS da sebi naduvaju platu i do nekoliko desetina hiljada maraka, ispaštaće savjesni poslodavci i njihovi radnici.

Vlada RS je 2010. godine s ciljem jačanja i novog zapošljavanja u sektoru tekstila, odjeće, kože i proizvoda od kože donijela odluku da osnovica za doprinose za sve zaposlene u ovoj djelatnosti bude 25 odsto prosječne bruto plate isplaćene u prethodnoj godini. Međutim, u toj odluci šansu isključivo za veći zaradu, a ne za razvoj sektora, uvidjeli su direktori pojedinih preduzeća koji su sebi isplaćivali astronomske plate i taj iznos obračunavali na osnovu umanjenja osnovice.

Posljednji okidač za nadležne da stanu u kraj takvoj praksi bila je plata od 20.000 maraka koju je sebi isplatio direktor jednog obućarskog preduzeća. Taj direktor, kao i njegove kolege u RS koje su se vodile istom praksom, imali su samo jedan cilj - ubrati što veći iznos novca i pri tome zakinuti budžet RS i radnike koji u ovom sektoru uglavnom rade za minimalac od 410 maraka.

Na platama koje su sebi isplaćivali mogli bi im pozavidjeti i direktori razvijenih preduzeća širom svijeta, jer se u poslovnoj zajednici šuška da su na njihovim mjesečni platnim listama bili iznosi veći i od 20.000 maraka.

Na kraju su otkriveni, ali kasno. Jer do sada su pozamašno zaradili. Jedina kazna za njih, ali i za cijeli ovaj sektor je ta što će ubuduće prilikom obračuna isplate prosječne i plate veće od tog iznosa morati drugačije da vrše obračune.

Nažalost, oni koji su isplaćivali sebi astronomske plate neće pretrpjeti nikakve kazne. Dobro su zaradili i idu dalje. Sigurno već smišljaju nove podvale da zarade na štetu svojih zaposlenih i države.

Iza sebe pri tim računicama ostavljaju one privrednike koji savjesno posluju i koji godinama vape i bore se za smanjenje nameta koje nose na leđima.

Najmanje što kontrolni organi mogu da urade u ovom slučaju jeste da javno objave imena onih koji su u direktorskim foteljama smišljali kako da iskoriste povlastice za nove zarade.

Kolumne Komentar dana

© Glas Srpske 2012 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica