Diplomatske krivine

Diplomatske krivine
Vedrana Kulaga
04.11.2017 00:29

Spoljnopolitički status BiH i diplomatsko-konzularna mreža odavno su pod lupom nadležnih institucija u ovoj zemlji, ali pomaka nabolje nema ni na vidiku.

Priča o izuzetno lošoj diplomatiju BiH nije od juče. Prisutna je godinama i teško da iko može nabrojati koliko je puta pokrenuta neka aktivnost kako bi bilo sagledano stanje i utvrđene mjere za izlazak iz krize, ali su sve redom padale u vodu.

U moru diplomatskih problema posljednjih dana isplivali su podaci o radu, odnosno destinacijama koje je u svom mandatu posjetio aktuelni ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak. Obišao je dosta zemalja, ali je, kao i masu puta do sada, ključno pitanje ostalo bez odgovora. Šta je od toga BiH dobila, osim računa za smještaj, avionske karte i ostalo?

To pitanje, ali bez odgovora, je duže na snazi nego odluka o imenovanju Crnatka na poziciju prvog čovjeka Ministarstva inostranih poslova BiH.

Teško da ima neka zemlja na svijetu koja je toliko zapustila svoju diplomatsku mrežu od BiH, a koja, istovremeno, želi da postane punopravna članica EU. O tom nemaru najbolje govore slike objekata koje je BiH naslijedila od bivše Jugoslavije. Zidovi buđavi, podovi neprepoznatljivi, krovovi propali... Prava slika naše diplomatije. A ministri putuju li, putuju.

Niko ne spori da je to zapravo i posao ministra inostranih poslova, ma ko on to bio, ali i tu treba da postoji neki red i procjena šta nam treba, a šta ne. Neće nam se popraviti spoljnopolitički imidž ako nam se ministar bude pojavljivao na svakom forumu, konferenciji i seminaru.

To je upravo ono što Crnatku trenutno najviše zamjeraju. To da je previše prisustvovao takvim skupovima, a istovremeno na veoma malo zvaničnih sastanaka sa važnim zvaničnicima iz regiona, Evrope i svijeta na kojima bi razgovarao o nekim bitnim pitanjima.

Zbog čega je to tako moraće sam da da odgovor pred poslanicima polovinom novembra kada će to pitanje doći na dnevni red.

U cijeloj priči nije toliko bitan ni sam Crnadak. Važno je da neko odgovori zbog čega BiH godinama samo diže ruke i sliježe ramenima kada se pomene njena diplomatija.

Dosta je bilo sastanaka raznih komisija i grupa čiji se rad svede na to da usvoje nekoliko zaključaka kojih se ni oni sami ne sjećaju nakon nekoliko dana.

Kolumne Komentar dana

© Glas Srpske 2012 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica