Demografska prijetnja

Demografska prijetnja
Vedrana Kulaga
02.06.2017 23:00

Procjene broja stanovnika u protekle tri godine, koje je objavio Republički zavod za statistiku, pokazale su da ne samo da stanje nije sjajno, već da je daleko od toga.

Brojke su pokazale da nas je sve manje i da RS godišnje gubi po nekoliko hiljada stanovnika, a demografi naglašavaju da su razni uzroci za takvu situaciju.

Srpska, kao i ostale zemlje regiona, ima sve više starijih ljudi. Mladih i radno sposobnih je, sa druge strane, sve manje. Nijedna procjena, ni analiza u proteklih nekoliko godina nije pokazala pozitivne pomake u tim sferama. Nije pokazala da se više rađa nego što umire. Nije pokazala da se građani u RS i generalno BiH odlučuju da ostanu na svojim ognjištima, već da traže kartu više za odlazak u evropske zemlje. 

I to ne treba da čudi. Svaki pojedinac najbolje zna u kakvim uslovima radi, koliko i za koliko i da li je to dovoljno da svojim najmilijima obezbijedi bezbrižan život, knjige za školu, koju marku za užinu, pristojnu kuću ili stan.

Mnogi to teško mogu da ostvare u sredinama gdje su došli i gdje su rođeni i trbuhom za kruhom, teškog srca, odlaze zbog boljeg života.

Ali to nije sve. Mortalitet je godinama jači od nataliteta i sve to zajedno vodi Srpsku ka demografskom porazu iz kojeg će se teško izvući ako neke stvari i to hitno ne budu promijenjene iz korjena.

Mladima se mora dati šansa. Da rade, ali i da zarade barem onoliko koliko im treba za početak, da se u nekim ozbiljnijim godinama odsele od roditelja i osamostale, a ne i da rade i da opet na kraju mjeseca moraju da pozajmljuju da bi preživjeli.

Time će im biti omogućeno i da se brže i lakše odlučuju za brak i potomstvo jer, koliko god ružno zvučalo, mnogi ne žele ni da pomisle da imaju dijete u situaciji u kojoj ne mogu da podmire ni osnovne potrebe koje imaju.

Demografska slika je jedan od najboljih pokazatelja stanja u jednoj zemlji. Prema ovoj našoj, veoma smo blizu dna, jer ovaj problem nije od juče, a veoma lako može da bude poraz budućnosti.

A ako se nešto ne promijeni, na nekom od narednih popisa svi ćemo moći stati na jednu-dvije stranice papira kao statistička greška.

Kolumne Komentar dana

© Glas Srpske 2012 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica