Dan Vojske RS

Dan Vojske RS
Vedrana Kulaga
20.04.2017 00:03

Dan osnivanja Vojske Republike Srpske godinama unazad obilježavan je gotovo na isti način, a tradicija je da se vojnicima koji i danas, u okviru Trećeg pješadijskog (RS) puka Oružanih snaga BiH, čuvaju sjećanje na Vojsku RS, obrati i predsjednik Republike.

To nikome nije, barem zvanično i javno, do sada smetalo. Ne u tolikoj mjeri da zvaničnim dopisom zatraži da se program obilježavanja na centralnoj manifestaciji izmijeni u dijelu koji se odnosi upravo na obraćanje predsjednika Republike.

Sve donedavno, kada su mnoge stvari iznenada zasmetale pojedincima, prije svega predstavnicima bošnjačkog naroda.

Počelo je sa obilježavanjem 9. januara kao Dana Republike, a sada evo smeta i tradicionalni govor predsjednika Srpske na dan kada je nastala njena vojska.

Tim potezima inata i namjernog izazivanja tenzija u cijeloj BiH ne čine dobro nikome. Ni srpskom ni hrvatskom, ali ni svom narodu. Takvim svjesno pogrešnim koracima ka ponoru vuku cijelu zemlju koju nerijetko svojataju.

I kako to onda shvatiti? Kako razumjeti da godinu, dvije, tri, pet i više nešto nije sporno, a onda odjednom jeste i to do te mjere da pojedinci svjesno idu u rušenje do sada teško dostignutog stepena saradnje i pomirenja?

Novi pokušaj zloupotreba od strane određenih struktura u resoru odbrane je, upravo, samo to - nastavak destabilizacije prilika u BiH u kojoj, ionako, ne cvjetaju ruže. U zemlji koja se još nije oporavila od posljednje krize nastale kada su pojedinci, glavom kroza zid, samoinicijativno, a u ime zemlje, zatražili da se preispita ranija presuda suda pred Sudom u Hagu po tužbi BiH protiv Srbije.

Sada je na red došla vojska. Sada izgleda i zvanično nekima smeta postojanje Trećeg pješadijskog (RS) puka u Oružanim snagama BiH koji baštini tradiciju istorijske Vojske RS i čuva sjećanje na sve one koji su ostavili porodice i krenuli na borbene linije da im obezbijede i odbrane otadžbinu.

Mnogo važnih stvari ima u ovoj i ovakvoj BiH koje zahtijevaju da budu riješene u korist svih njenih građana, a ne da stalno neko rovi po prošlosti u želji da, na svoju vodenicu, okrene i sadašnjost i budućnost.

Kolumne Komentar dana

© Glas Srpske 2012 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica