Daleko je Šangaj

Daleko je Šangaj
Dragana Orlović
15.08.2016 23:51

I ovog ljeta prestižna Šangajska lista gdje su rangirane najbolje visokoškolske ustanove iz cijelog svijeta ostala je nedostižna za naše univerzitete.

Broj objavljenih naučnih radova u međunarodnim časopisima, citiranost, broj dobitnika Nobelovih nagrada i Fildsovih medalja za nas su i dalje izgleda preteški i predaleki kriterijumi.

To da nemamo dovoljno novca i još mnogo drugih beneficija koje imaju daleke zemlje i njihovi fakulteti, ne može nam uvijek biti alibi za neuspjehe. A nije više ni uvjerljivo.

Niko ne osporava da se za našu nauku izdvaja malo i da su u podjeli budžetskog kolača uvijek nekako na začelju, niti da se gotovo sve pare koje prosvjeta dobija izdvajaju za plate.

Da su iste te plate u školama i na fakultetima male. Da nam nedostaje oprema. Kvalitetnija praktična nastava.

Da nam većina nastavnih planova i programa vapi za modernizacijom. I to ne posljednjih nekoliko godina, već cijele decenije.

Niko ne može osporiti i da su naši đaci preopterećeni i "zatrpani" nepotrebnim gradivom. I da studenti uče razne termine i oblasti koje im apsolutno nikada, ali baš nikada po završetku studija neće biti potrebni. Da će po završetku fakulteta veoma teško da se snađu kod poslodavca, kojem neće biti bitna njegova diploma već znanje.

Međutim, činjenica je i da nema međunarodnog takmičenja u znanju i sportu sa kojeg se već decenijama naši đaci i studenti nisu vratili sa medaljama i nagradama. Nižu uspjehe u svim oblastima. Uspijevaju pobijediti vršnjake iz daleko razvijenijih i bogatijih zemalja.

Iz istih tih savremenijih škola i prestižnijih fakulteta. Činjenica je i da se mnogi naši mladi bez problema upisuju na te evropske i svjetske fakultete. Dobijaju njihove stipendije. Uspijevaju pronaći posao po sticanju diplome. I naravno, ostaju tamo da rade jer su im ponuđeni bolji uslovi za život. 

Možda ova Šangajska lista gdje su pobrojani svi ti svjetski priznati univerziteti i nije toliko važna mnogima u BiH, a trebalo bi da bude. Zašto se naši profesori ne bi pozabavili time kako nas vide u svijetu? Oni bi takođe trebalo da nas promovišu, kao što to čine naši uspješni mladi. Univerzitet u Beogradu je uspio. Ušao je među 300 najboljih. Neka nam on bude primjer i uzor, ako nam je već Šangaj tako daleko.

 

Kolumne Komentar dana

© Glas Srpske 2012 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica