DNK analize

DNK analize
Marijana Miljić
27.11.2017 10:22

Tužilaštvo BiH ništa nije uradilo povodom jednostrane odluke Međunarodne komisije za nestala lica (ICMP) da izmjesti DNK laboratoriju i 80.000 bioloških uzoraka iz BiH u Hag, iako ga je na to obavezao Savjet ministara.

Isto tako, kada je već situacija takva kakva jeste, nisu dali ni nalog laboratoriji u Banjaluci da može obavljati DNK analize kako ovaj posao ne bi bio prekinut.

Jedino što konkretno mogu da kažu o ovom problemu jeste da su bez komentara. I tako će biti i dalje, jer neće ni prstom mrdnuti da bi ispoštovali zaključak Savjeta ministara BiH, a kamoli da omoguće da se ovaj posao nesmetano obavlja.

Dok su oni bez komentara, prve posljedice odluke ICMP-a i nereagovanja Tužilaštva se već primijete, jer nije moguće ni započeti DNK analizu posmrtnih ostataka devet osoba srpske nacionalnosti koje su ubijene 1995. godine na području Vozuće.

I u laboratoriji u Banjaluci, koja bi mogla bez problema da obavi analizu bioloških uzoraka, ne mogu ništa da rade jer nisu dobili nalog. A ne mogu, naravno, da rade na svoju ruku.

Tako se lošim odlukama i neodgovornošću samo dodatno produbljuje bol porodica žrtava, jer ne znaju da li su možda pronađeni njihovi najmiliji.

Porodicama dodatnu patnju zadaje i sam ICMP jer im ne vraća njihove biološke uzorke, koje su im ustupili da bi im pomogli u identifikaciji nestalih srodnika.

Biološki uzorci, smatraju nadležni, treba da ostanu u zemlji, jer u Zavodu za sudsku medicinu RS postoji u potpunosti opremljena laboratorija koja može da vrši identifikacije.

Ako ICMP već i odnosi laboratoriju u Hag, to ne znači da proces identifikacije treba da stane makar i na dan, a kamoli na nekoliko mjeseci, kako se predviđa.

Jer od završetka rata prošlo je više od dvije decenije, a članovi porodica nestalih u Srpskoj tragaju za više od hiljadu ljudi. U kosturnicama se nalaze stotine neidentifikovanih tijela.

Ako imamo u vidu činjenicu da je proces traženja i identifikacije i kada se navodno radilo „punom parom“ bio traljav i spor, ne treba ni govoriti šta će tek biti ako i u budućnosti bude prekida i dodatnih problema kao što su sadašnji.

Kolumne Komentar dana

© Glas Srpske 2012 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica