Црне тачке

Црне тачке
Милијана Латиновић
14.10.2017 21:43

Црне тачке на путевима у Републици Српској годинама задају главобоље возачима. На десетине живота угашено је на друмовима смрти, а надлежни се нису помјерили даље од набрајања опасних мјеста и писања пројеката.

Од почетка године снимили су стање на терену и утврдили да на путевима у Српској постоје 24 опасна мјеста, чак 15 више него што их је било у 2016. години.

На двије локације постављена је привремена саобраћајна сигнализација, на још четири постављање знакова упозорења је у току, а када ће почети конкретни радови на санацији црних тачака, није познато. Можда би све ово нама обичним смртницима било разумљиво да се овакве ствари дешавају први пут.

Међутим, из године у годину опасност вреба на истим дионицама. Познати су правци и кривине које спајају општине и градове на којима је највише погинулих.

Када сагледамо гдје смо данас, јасно је да је веома мало урађено да би били сачувани животи оних који путују овим друмовима. И док се ми бавимо анализама и писањем документације нижу се црни дани на путевима. Одговорност за црну статистику сносе и возачи који не попуштају папучицу гаса и као на рели стази дивљају оронулим путевима.

Тужно је што се овим проблемом озбиљније бавимо тек када се друмовима проломи крик оних који су изгубили најмилије у саобраћајној несрећи.

Ове дионице путева морају бити боље обезбијеђене, са много више саобраћајне сигнализације, која ће на сваком дјелићу пута упозоравати возаче.

Крајње је вријеме да промијенимо методологију рада, јер је очигледно да грешке понављамо из године у годину. Увијек изнова анализирамо и обиљежавамо опасна мјеста, али никако да дођемо до оних конкретних радова.

По свему судећи, до краја године неће бити ни обиљежене све црне тачке, а камоли саниране, јер нас од уласка у ново љето дијели тек нешто више од два мјесеца, а зима већ увелико куца на врат.

Црне тачке на којима се из године у годину гаси младост, по ко зна који пут прекриће снијег, а онда ћемо идуће године све испочетка, од идентификације опасних мјеста на путевима до израде документације.

 

Колумне Коментар дана