Čiji jezik razumije SDA

Čiji jezik razumije SDA
Darko Gavrilović
26.07.2016 23:26

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović spreman se toliko žrtvovati za državu da bi čak otišao na sastanak i s predsjednikom RS Miloradom Dodikom!

Toliku dozu državnosti RS već dugo nije dao niko iz Sarajeva. Valjda bi Izetbegoviću, neupitno najvećem patrioti na prostoru BiH, trebalo biti svejedno da li se sreće s predsjednikom opštine ili entiteta, ukoliko se drži svog stranačkog programa o cjelovitosti i nedjeljivosti države na čijem je čelu.

Svjestan da takva država postoji samo u njegovom stranačkom programu i duboko u srcu nekolicine stranačkih prvaka, Izetbegović bi, ipak, progutao knedlu i došao na sastanak sa predsjednikom polovine cjelovite države.

Nekada je u jednom intervjuu potpredsjednik SNSD-a Nikola Špirić ispričao kako je zbog svakodnevnih nedoumica i razmirica rekao Izetbegoviću da dođe u Banjaluku i da s predsjednikom riješi sve dileme u direktnom razgovoru, ali mu je ovaj odgovorio: Sješću s Dodikom ali na neutralnoj teritoriji. U ovom odgovoru sadržan je odnos prema jednom dijelu BiH, čije ime je u Bakirovim izjavama "Eres", a u dopisima "entitet RS". Zvao ga on ovako ili onako, i Eres i RS čine ljudi koji tu žive i umiru, rade i ne rade, glasaju i biraju... I biraju. I izabrali, pa onda se razgovara s njihovim predstavnikom, a kad predstavnik nije siguran, onda se opet pita onaj ko bira, pa uslijedi referendum. Tako je neko smislio u zrelim demokratskim društvima, ali ne bi smjelo u "Eres", kao što zaključi kolegijum SDA. S obzirom na to da stajališta ove stranke nisu obavezujuća, ali su ključna kada njihovi stranački kadrovi odlučuju u Ustavnom sudu BiH, potrebno je dobro iščitati njihove zaključke, pa i izjave.

Izetbegović tako reče da Dodik prijeti Bošnjacima u RS povodom skorog referenduma, moguće budući predsjednik SDA Denis Zvizdić poruči da neće pristati na ucjene baš kao da nije on taj koji dogovorom o mehanizmu koordinacije uslovljava potpisivanje pisma namjere s MMF-om. Zvizdić je, inače, šampion u promašenim izjavama koje se kose s zdravorazumskim razmišljanjem i potcjenjuju inteligenciju prosječnog slušaoca. Čovjek je organizovao tajnu sjednicu Savjeta ministara na kojoj je usvojen mehanizam koordinacije, a onda je objavljen u "Službenom glasniku BiH" i sada ponovo pregovara o tome i to po cijenu aranžmana s MMF-om. I on i Izetbegović velikodušno ostavljaju mogućnost da se telefonom, faksom ili za stolom dogovore te sitnice i da se "procesi odvijaju istovremeno i paralelno", preglasavaju hrvatske partnere u federalnom parlamentu, izbacuju krucijalne projekte za hrvatske kantone iz programa za investicije, a od "Eresa" očekuju da ih kupe Kuvajćani i slična braća.

I dok predstavnici RS u Savjetu ministara BiH analiziraju svrhu svog postojanja, Azem Vlasi s delegacijom samoproglašene države Kosovo sjedi kod Izetbegovića u kabinetu i završava im bezvizni režim. Normalno, da ta priča neće imati srećan kraj za učesnike sastanka, ali dobra je lekcija za kolege iz "Eresa" u zajedničkim organima. Problem je samo da ono što trebaju srpski ministri u Sarajevu kazati Zvizdiću, pa i Izetbegoviću, može reći samo Dodik, a da im ne treba prevod na jezik bošnjačkog naroda. Zato jedino sastanak u tom sastavu i može imati efekta - za RS, a ne "Eres".

Kolumne Komentar dana

© Glas Srpske 2012 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica