Četvrti paviljon

Četvrti paviljon
Dragana Orlović
19.08.2016 23:56

Prije početka nove akademske godine treba da se usele prvi stanari u novoizgrađeni četvrti paviljon Studentskog centra "Nikola Tesla" u Banjaluci. Nove sobe, novi stanari. Sve novo.

Već mjesecima slušamo pompezne najave za otvaranje tog objekta. Opravdano. Uloženo je više od 7,5 miliona maraka u njegovu izgradnju. Izgrađena je savremena zgrada sa 140 soba. Sve to i te kako obećava poboljšanje smještajnih kapaciteta i cijelog studentskog standarda u ovom dijelu Srpske. Ali...

Kao i uvijek u mnogim lijepim pričama i događajima nekako stigne to nesrećno "ali" da sreću kvari.

Tako je i u slučaju četvrtog paviljona i njegove izgradnje u pitanju jedno ozbiljno "ali" i jedan ozbiljan problem.

Među budućim stanarima ovog paviljona neće i ne može biti studenata sa invaliditetom, jer nijedna od soba nije za njih prilagođena. Izgrađene su pristupne rampe, a neko od projektanata očigledno je mislio da je to sasvim dovoljno da studenti u invalidskim kolicima žive u ovom paviljonu.

To što u sobe ne mogu ući, a kamoli kretati se sa invalidskim kolicima izgleda da je manje važno.

Osim soba, ni kupatila nisu urađena tako da bi ih mogli koristiti studenti sa invaliditetom.

Međutim, sa Univerziteta u Banjaluci, koji je vodio cjelokupnu proceduru javne nabavke za izgradnju i vanjsko uređenje četvrtog paviljona, poručuju da u trećem paviljonu ima 12 soba za studente sa invaliditetom koje su za njih u potpunosti prilagođene. Takvih studenata u Banjaluci ima 42, a njih osam koristi navedene sobe.

Ističu i da će učiniti sve ako u budućnosti bude potrebe za smještajnim kapacitetima za ovu kategoriju studenata.

Jasno je da se sve to odnosi na treći paviljon, ali se postavlja pitanje šta je sa četvrtim paviljonom.

Ako u trećem paviljonu Studentskog centra "Nikola Tesla" već postoji 12 soba za studente sa invaliditetom, to ne znači da nijedna nije mogla biti urađena u četvrtom paviljonu.

Uloženo je toliko novca u gradnju, a da niko nije pomislio i na ovu kategoriju studenata.

To su mladi koji uprkos svim poteškoćama, koje im je život nametnuo spremno i odlučno vode samo njima znane bitke i koji ni u kom slučaju nisu zaslužili da ovako, u samom startu budu diskriminisani.

Kolumne Komentar dana

© Glas Srpske 2012 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica