Carstvo apsurda

Carstvo apsurda
Vedrana Kulaga
15.08.2017 23:35

Revizorski izvještaji svake godine na svjetlost dana i pred sud javnosti izbace brojne nevjerovatne primjere kršenja zakona i zaobilaženja pravilnika i pravila koji su usvojeni da bi neke stvari došle u normalne i racionalne okvire.

U moru zaobilaženja pravila ponašanja prilikom trošenja novca poreskih obveznika za hranu i piće, korišćenje vozila i telefona apsurdne stvari su otkrivene i prilikom analize rada Agencije za javne nabavke i Kancelarije za razmatranje žalbi BiH, koje bi trebalo da budu upravo najžešći zagovornici strogog poštivanja Zakona o javnim nabavkama. Ali ni u tome nisu uspjeli.

O javnim nabavkama i načinu na koji su vođeni ti postupci u BiH je isuviše toga rečeno, a gotovo ništa pohvalno. Svaki izvještaj o radu i podaci o broju ugovora koji su zaključeni u četiri oka pokazuju da u cijeloj priči ima previše prostora za to da milioni maraka završe u privatnim džepovima.

Na takve epiloge brojnih postupaka javnih nabavki godinama upozoravaju predstavnici nevladinog sektora koji drže pod lupom te ugovore, ali malo je onih dobronamjernih primjedbi koje su nadležni uzeli u razmatranje. Još manje onih koje su na kraju i uvažili.

Netransparentnih ugovora je bilo i biće, ali teško da će neko snositi odgovornost za načinjene greške u koracima kako bi nekome, ili sebi, ili za obje strane donio neku korist. Pitanje (ne)odgovornosti je ključni problem u institucijama na nivou BiH. Činjenica da niko do sada nije odgovarao za milione maraka koji su izvučeni iz džepova građana pa osnovu neracionalnog trošenja novca samo je vjetar u leđa drugima da bez ikakve brige i straha nastave da troše i rade po svom, a usvojena pravila gurnu pod tepih.

Takva je situacija i u oblasti javnih nabavki, koja je više nego bilo koja druga podložna korupciji i prevarama i šta mi možemo da očekujemo kada oni čiji je ključni zadatak da obezbijede poštivanje Zakona o javnim nabavkama nisu dorasli zadatku.

Revizori su uradili svoj posao. Ukazali su rukovodstvima i Agencije za javne nabavke BiH i Kancelarije za razmatranje žalbi na šta treba da obrate pažnju i koje propise treba da analiziraju i poštuju kako bi dali svoj doprinos i uopšte opravdali svoje zadatke.

Ostalo je na njima, a revizori će veoma brzo ponovo pokucati na njihova vrata.

Kolumne Komentar dana

© Glas Srpske 2012 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica