“Brisanje” crnih tačaka

 “Brisanje” crnih tačaka
Milijana Latinović
26.05.2018 11:55

Crne tačke na putevima širom Republike Srpske zadaju glavobolju vozačima, a tek nakon što je desetine života ugašeno na drumovima smrti, nadležni su odlučili da se uhvate u koštac sa tim problemom.

Konačno su napravili korak dalje od nabrajanja opasnih pravaca i krivina koje spajaju opštine i gradove, a na kojima su saobraćajne nesreće uzele najveći danak.

Odmakli smo od obilježavanja crnih tačaka i pisanja projekata, pa će tri najkritičnije krivine Piljagići, Tutnjevac i Ljubogošta uskoro biti “izbrisane”.

Čim obezbijede građevinsku dozvolu, nadležni će raspisati tender za izbor izvođača radova koji će rekonstruisati krivine i staviti novi asfalt, kako na ovim mjestima ne bismo i ubuduće brojali najviše poginulih u saobraćaju.

Ohrabruje činjenica da su oni koji upravljaju putevima zasukali rukave i sa riječi prešli na djela, a ne treba zaboraviti ni to da je Srpska među prvima u regionu označila opasna mjesta na saobraćajnicama i započela njihovu sanaciju.

Ako sve bude teklo prema planu, prije nego što zima zakuca na vrata, ove tri krivine, na kojima se iz godine u godinu gasila mladost, trebalo bi da budu sanirane.

Tužno je što smo se ovim problemom počeli ozbiljnije baviti tek kada se drumovima smrti prolomio krik onih koji su izgubili najmilije u saobraćajnim nesrećama.

I kada ove tri krivine budu propisno sanirane, moramo znati da se tu posao ne završava, jer su u RS lani na listu kritičnih mjesta na saobraćajnicama upisane 24 crne tačke, a sanacija preostale 21 u ovoj godini nije planirana.

Kada će one doći na red, nije poznato.

Jedino što nam preostaje jeste nada da ubuduće nećemo iznova ponavljati iste greške i da ćemo probleme rješavati na terenu, a ne samo na okruglim stolovima i sastancima.

Na bezbjednost saobraćaja, osim onih koji vode računa o uslovima na putu, moraju misliti i vozači. 

Svi oni koji se nalaze za volanom, bez obzira na to kojom dionicom puta voze, moraju znati koliku odgovornost nose onog trenutka kada dodaju gas.

U njihovim rukama je ne samo njihov život već i životi njihovih saputnika i drugih učesnika u saobraćaju.+

Kolumne Komentar dana

© Glas Srpske 2012 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica