Branko Perić

Branko Perić
Goran Maunaga
07.06.2017 10:08

Jedini način da zvaničnici pravosuđa BiH sačuvaju bar još malo digniteta institucijama trećeg stuba vlasti jeste da prvostepena disciplinska komisija VSTS-a odbaci tužbu koju je protiv sudije Suda BiH Branka Perića podigao tužilac Kancelarije disciplinskog tužioca VSTS-a.

Nezvanično, komisija je to i učinila po krakom postupku jer, jednostavno, tužilac i bošnjačka udruženja žrtava rata nisu imali nikakve dokaze protiv Perića na osnovu kojih bi on bio sankcionisan.

Ipak, dovoljno ljage pravosuđu BiH naneseno je i time što su, eto, u Kancelariji disciplinskog tužioca navodno utvrdili da je Perić prekršio zakon pa su protiv njega podnijeli tužbu. Iako niko ne zna koji je to zakon Perić prekršio time što je javno zahtijevao da se konačno podigne optužnica protiv onih u čijoj su zoni počinjeni zločini nad srpskim civilima, tužba je podignuta.

Odluka komisije tim više je u pozitivnom smislu iznenađujuća kad znamo sve o dugogodišnjim sramotnim postupcima zvaničnika pravosuđa BiH koji nemaju veze sa pravom i pravdom.

Obraćanje Perića članovima komisije, kojima je rekao da je VSTS postao izolovani centar političke moći i da disciplinski postupak protiv njega predstavlja suđenje i VSTS-u i njegovim članovima, više je nego zabrinjavajući pokazatelj da u BiH ne postoji funkcionalna sudska vlast, bez koje ni BiH nema nikakve šanse.

To je najdramatičnije upozorenje jednog pravosudnog zvaničnika, i po snazi je odmah iza ranije tvrdnje Meddžide Kreso koja je rekla da u BiH postoji pravosudna mafija. 

Zato bi značajan pomak u načinu rada bh. pravosuđa trebalo da bude činjenica da su u VSTS-u odbacili tužbu protiv Perića i tako, konačno, pokazali da Munira Subašić ipak nije baš najuspješniji tužilac u BiH. To bi, poslije najave predsjednika Suda BiH Ranka Debeveca da će i taj sud početi da radi drugačije nego do sada, ulilo dodatnu nadu da pravosuđe BiH još ima šansu.   

Time bi bila poslata i snažna poruka da udruženja žrtava rata konačno treba da počnu da se bave ratnim žrtvama, a ne etičkim kodeksom i disciplinovanjem sudija.

Kolumne Komentar dana

© Glas Srpske 2012 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica