Borba za pravdu

Borba za pravdu
Vedrana Kulaga
07.06.2017 23:47

Do istine se često, pa i prečesto teško dolazi, ali ako ima volje i želje ni to nije nemoguće.

U istoriji BiH su upisana u teška vremena. Godine rata, tuge i gubitka najmilijih na svim stranama. Nepravdu i bol može ublažiti samo pravda koja godinama, u nekim slučajevima, čeka svoj red u pravosudnim institucijama u BiH. Mahom u Tužilaštvu i Sudu BiH.

Tužioci koji su zaposleni u Tužilaštvu BiH sumirali su svoje rezultate rada u prošloj godini. Iz izvještaja je jasno da su imali u radu nekoliko hiljada prijava i istraga, ali i da hiljade nije dobilo epilog.

Među njima su, jasno je, i predmeti koji se odnose na ratne zločine koji su počinjeni nad Srbima koji godinama čekaju u ladicama, a vrijeme nezaustavljivo leti i uzima svoj danak.

Od kraja rata prošlo je više od dvije decenije. Oni koji su tada bili djeca, već su odrasli ljudi. Oni koji su tada bili u nekim "ozbiljnijim" godinama sada su već gaze šestu i sedmu deceniju života ili više, sticajem raznih okolnosti, nisu na ovom svijetu. A mnogi od njih su vidjeli i čuli kako su se zločini desili, ko je izdao naredbu, a ko potegao pištolj, sjekiru ili nož. To bolno saznanje i sjećanje nestalo je sa njima. Ponijeli su ih u grob i zato tu je Tužilaštvo BiH u pravu. Istina je da im to otežava rad, ali taj problem se nije pojavio u nekom od mjeseci prošle godine.

Na to već godinama upozoravaju predstavnici Srpske, svjesni da vrijeme uzima danak, da svjedoci nestaju, i da neriješeni zločini ostaju bez kazne.

Svako ko je počinio zločin nad bilo kojim narodom treba da za to i odgovora. Niko ne smije biti unaprijed oslobođen te krivice samo jer je Srbin, Hrvat, Bošnjak ili neke druge nacije i vjere.

Posljednji izvještaj o radu Tužilaštva BiH pokazao je da su brojne istrage pa čak i prijave na provjeri, ali ne i o kojima je riječ, a to je za mnoge u ovoj zemlji važan "detalj".

Tužilaštvo BiH mora ubrzati rad i da budu pravedni jer to je njihov posao. Za takav rad su se obavezali, a u zemlji kakva je BiH pomirenje i suživot zavise od istine koja je u rukama onih u pravosudnim institucijama.

Njihovo je da sude po pravu, a ne da prekrajaju istoriju jer time vuku sve stanovnike ove zemlje u stalnu borbu sa vjetrenjačama, odnosno istinama.

Kolumne Komentar dana

© Glas Srpske 2012 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica