Borba protiv terorizma

Borba protiv terorizma
Svjetlana Šurlan
30.04.2015 00:12

I domaće i evropske institucije shvatile su konačno da se moraju ozbiljnije uhvatiti u koštac sa problemom terorizma i ekstremizma, kako u BiH, tako i na Balkanu, ali i na teritoriji zemalja članica Evropske unije.

U BiH su povod za to imali još prije mnogo godina, ali ih je dodatno razdrmao teroristički napad na policijsku stanicu u Zvorniku u kojem je jedan policajac poginuo, a dvojica ranjena.

Nadležni tako sada planiraju da u okviru Tužilaštva BiH bude formirano odjeljenje za borbu protiv terorizma pa će u ovogodišnjem budžetu BiH biti izdvojen novac za te namjene.

Za formiranje odjeljenja planirano je oko 750.000 maraka i to bi trebalo što prije da bude sprovedeno u djelo ako se misle spriječiti svi “spavači” u ovoj zemlji u eventualnim krvavim pohodima.

U svakom slučaju, neophodno je pojačati kapacitete svih institucija pa i Tužilaštva BiH, kako bi se mogli na adekvatan način suprotstaviti ovom globalnom zlu.

S druge strane, Evropska komisija namijenila je mnogo više novca za sprovođenje antiterorističkih mjera, kako na svojoj teritoriji, tako i u zemljama u kojima se teroristi regrutuju i pripremaju za smrtonosne pohode.

Ukupno sa deset miliona evra EU želi da pomogne “zemljama partnerima” da se uhvate u koštac s terorizmom, sukobima, trgovinom ljudi i ekstremizmom.

Činjenica koja potvrđuje da je opravdano da se dobar dio novca uputi na Balkan je svakako to što su skrovišta i jataci terorista u velikoj mjeri na Balkanu, prvenstveno u BiH, Albaniji, Kosovu i Makedoniji.

Zapadni Balkan trn je u oku EU i zbog oružja koje se u velikim količinama sa ovog prostora švercuje u evropske zemlje.

Izdvajanje novca za ove namjene je u svakom slučaju pozitivna stvar kada se ima u vidu obim problema.

Ali, ako se sve antiterorističke mjere ne počnu što prije sprovoditi, posebno u uporištima terorista, među kojima je i BiH, sasvim izvjesno je da će se spisku terorističkih meta, pored Bugojna, Zenice, Sarajeva, Viteza i Zvornika, pridodati još koja lokacija.

Kolumne Komentar dana

© Glas Srpske 2012 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica