Borba protiv nepovjerenja

 Borba protiv nepovjerenja
Željka Domazet
13.02.2017 23:05

Da u BiH nema povjerenja u tužilaštvo i tužioce i da mnogi njihov rad smatraju lošim pokazala je i analiza koja je pravljena za potrebe Visokog sudskog i tužilačkog savjeta (VSTS) kako bi izradio sopstvenu strategiju čijim bi sprovođenjem koliko-toliko to povjerenje vratio.

Oni koji su imali posla sa tužilaštvima na bilo koji način tvrde da su tužioci uglavnom pod snažnim političkim uticajem, da se optužnice pripremaju traljavo i da je struka potisnuta pod uticajem kojekakvih lobija. Ako samo trećina anketiranih tvrdi da tužioci rade bez političkog ili neke druge vrste pritiska, onda bi to za svaku zemlju koja želi da i ovaj stub vlasti postavi na noge morao biti alarm za uzbunu.

Razmatrajući rezultate ankete VSTS je došao do podataka da je do nepovjerenja u rad tužilaca i tužilaštva došlo zbog činjenice da se procesi bezrazložno otežu, a naročito oni koji se tiču predmeta ratnih zločina, da se na pozicije tužilaca imenuju nedovoljno profesionalni kadrovi i da uglavnom "velike ribe" ostaju van dometa pravosuđa i pravde. Svi ovi nalazi doveli su do usvajanja strategije čijom bi implementacijom trebalo da budu stvorene pretpostavke za profesionalno postupanje prema oštećenima i svjedocima, osumnjičenima i optuženima, advokatima, vještacima...

Ruku na srce, Strategija i nije loše zamišljena, ali u ovoj zemlji smo do sada imali napretek kojekakvih strategija za rad tužilaca od kojih nijedna nije dala očekivane rezultate. Stoga je malo vjerovatno da će i ova biti izuzetak, kada se ima u vidu sve ono što je u ovoj zemlji pogazilo i profesiju i profesionalan odnos.

Pravosudni standardi, kada je riječ o tužilaštvu i tužiocima (čast izuzecima), su izgleda već odavno otjerani. Alarm za uzbunu u svemu ovome je i činjenica da nijedan glavni tužilac BiH do kraja nije izdržao mandat i da nije rijetkost da se protiv prvog čovjeka Tužilaštva ove zemlje vode kojekakvi procesi.

Ne budu li se u ovoj zemlji što hitnije preduzele ozbiljne mjere i rezovi kada je o tužiocima i uopšte o pravosuđu riječ, pravda će biti samo puki san, a javnost će biti zabavljana kojekakvim političkim procesima bez osnova na šta će se trošiti i novac i vrijeme.

I dalje će se donositi kojekakve strategije unaprijed osuđene na propast i na kraju će se samo moći konstatovati kako su nas znanje i profesionalizam već odavno napustili.

Kolumne Komentar dana

© Glas Srpske 2012 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica