Boli li nas više?

Boli li nas više?
Milijana Latinović
28.02.2018 12:51

Na bolovanju dužem od 30 dana u Srpskoj je lani svakog mjeseca bilo oko 4.400 radnika, a statistika Fonda zdravstvenog osiguranja RS pokazuje da je taj broj veći nego godinu ranije, baš kao što je veći i milionski iznos koji je iz kase Fonda isplaćen za ova odsustva s posla.

Da li smo zaista iz godine u godinu bolesniji?

Tačan odgovor na ovo pitanje teško je dati. Dok veliki broj stanovnika Srpske jedva sastavlja kraj s krajem i traže bilo kakav posao da zarade za koru hljeba, dio radnika našao je načina da ne radi, ali da prima platu. Ti "snalažljivi" za to koriste bolovanja.

I dok jedni jedva čekaju da rade bilo šta pa makar i za mizernu dnevnicu, pojedinci koji su zauzeli radna mjesta, na bolovanje idu da bi pokosili livadu, okopali baštu ili završavali neki drugi privatni posao.

Naravno, nisu svi radnici na bolovanju izmislili bolest. Mnogo je, nažalost, onih koje je muka natjerala ljekaru, pa i ono malo novca što zarade daju za lijekove.

Njih ni u kom slučaju ne smijemo svrstati u isti koš sa onima koji se ujutro probude sa idejom da malo ne idu na posao, pa otvore bolovanje.

Poslodavci, ogorčeni na stanje u društvu u kojem malo šta funkcioniše kako treba, prstom upiru u nesavjesne radnike, ali i u ljekare i komisije koji olako potpisuju bolovanja.

Dosadilo im je, kažu, da svake godine kao papagaji ponavljaju istu priču da one koji "zdravi boluju" treba kazniti, baš kao i one koji im pišu dijagnoze.

Ne smijemo zaboraviti da je među zaposlenima i veliki broj onih koji iz straha da ne ostanu bez posla i bolesni dolaze na posao jer im savjest ne dozvoljava da budu bahati i ne žele da olako propuste priliku za koju su se, vjerovatno, grčevito borili.

Krajnje je vrijeme da se uhvatimo u koštac sa onima koji su zdravi na bolovanju, jer ovakva loša praksa donosi sa sobom brojne probleme. I za poštene radnike i za cijeli sistem.

Nadležni treba da pronađu način kako da "sasijeku" pisanje lažnih opravdanja na osnovu kojih zdravi odlaze na "odmor", dok stvarno bolesni moraju da rade. I za sebe i za njih.

To neće biti lak posao i to se ne može uraditi preko noći, ali može se krenuti odmah da bi dogodine statistika bila bolja, a situacija u preduzećima pravednija.

Kolumne Komentar dana

© Glas Srpske 2012 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica