Blamaža bez sankcija

  Blamaža bez sankcija
Željka Domazet
30.03.2018 09:47

Kakav haos vlada u bh. diplomatiji najbolje pokazuje nedavni istup predstavnika BiH u Stalnom savjetu Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju (OEBS).

Sanjin Halimović podržao je na sjednici tog savjeta izjavu EU u kojoj je navedeno da je Rusija najvjerovatnije odgovorna za slučaj trovanja bivšeg ruskog agenta u Velikoj Britaniji, iako o tome kako će se izjasniti ministra Igora Crnatka, kako sam kaže, nije ništa ni pitao. Ministar je, kako je objasnio Halimović, govorio o sankcijama, a u onome što je podržao bilo je riječi "samo o krivici Rusije za trovanje", pa je, eto, smatrao da ne treba ništa da pita.

Još gora je činjenica da je Halimović to uradio samo nekoliko dana pred istek mandata i dok se za ovo saznalo, već je razriješen i najvjerovatnije će proći bez posljedica. Ako se ima u vidu to da je riječ o kadru SDA koji pretenduje na ništa lošiju poziciju, stvari su i te kako jasnije.

Da je kojim slučajem u nekoj drugoj demokratskoj zemlji neki ambasador iznio svoj lični ili stranački stav bez bilo kakvog stava zemlje, potezi bi bili radikalni i taj predstavnik bi bio odmah opozvan u zemlju i time bi mu bila zapečaćena čitava diplomatska karijera. U BiH je svaki skandal diplomata, izgleda, postao recept za dalje napredovanje.

S druge strane, iako je MIP saopštio da nijedna diplomatska misija nije dobila saglasnost za pridruživanje izjavama u vezi sa odgovornošću za slučaj trovanja, prvi čovjek Ministarstva nikako se ne oglašava i ne kaže da li će sprovesti istragu o ovom slučaju i kakve će poteze povući. Crnadak, koji bi trebalo ne samo da se oglasi nego i povuče neke konkretne poteze i one koji treba da mu polažu račune konačno natjera da to i urade, čak nije raspoložen za bilo kakve komentare o ovom neviđenom skandalu koji je, nažalost, samo jedan u nizu.

Bude li u ovoj zemlji i dalje tolerisan javašluk koji je vidljiv na svakom koraku i koji prolazi bez ikakvih sankcija, jasno je da će je kojekakvi stavovi po svijetu debelo kompromitovati i da se od silnih blamaža još zadugo oporaviti neće. Ostaće i dalje neusaglašeni cirkus u kome se ne zna ko pije, a ko plaća.

Kolumne Komentar dana

© Glas Srpske 2012 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica