Blamaža bez presedana

Blamaža bez presedana
Željka Domazet
07.07.2017 11:16

Da se u Savjetu ministara BiH ne zna ni ko šta radi, ni ko šta predlaže, ni kako predlaže najbolje je pokazala blamaža sa prijedlogom odluke o uspostavljanju koordinacionog tijela za borbu protiv terorizma u BiH.

Ovu staru priču na koju je Srpska rekla svoje jasno "ne" još prije godinu, nanovo je kao novi tekst predložilo Ministarstvo bezbjednosti sa Draganom Mektićem na čelu.

U tom nazovinovom tekstu nije promijenjeno ništa, niti su o bilo čemu obaviještene nadležne institucije u RS, niti su se usaglašavali kako su prije godinu obećavali iz Sarajeva.

Možda bi neko i povjerovao da je riječ o novom ili barem mijenjanom dokumentu da se tu nisu našla imena koja su bila i u dokumentu rađenom lani, a kojima danas tu sasvim sigurno nije mjesto. Tako su među onima koji bi trebalo da se bore protiv terorizma navedeni i suspendovani tužilac Goran Salihović i penzionisani direktor policije RS Gojko Vasić. Kao glavnog u cijeloj priči Mektić je, naravno, postavio samog sebe.

Kao da to nije bilo dovoljno, nakon što su otkriveni, u Ministarstvu bezbjednosti su, pokušavajući da speru vlastitu odgovornost za nerad i javašluk, rekli da je neko greškom to stavio na dnevni red mimo znanja i ministra i ministarstva. Da nije žalosno, bilo bi smiješno.

Moglo bi se postaviti pitanje veselom ministru kako bi se on to razračunavao sa teroristima i terorizmom kada se ovakve stvari dešavaju u Savjetu ministara i ministarstvu koje vodi. U svakoj ozbiljnoj zemlji za ovakve propuste se debelo odgovara, dok u ovoj u kojoj je javašluk postao glavni epitet, sve se toleriše i pravda.

Svi oni koji smatraju da na ovakav način vode zemlju ka uređenim i demokratskim društvima, svi oni koji ne poštuju ustavnu strukturu ove zemlje, svi koji smatraju da se odluke mogu donositi bez mehanizma koordinacije, morali bi znati da najdirektnije rade na njenoj razgradnji i uvode je u haos. Stoga i ne čudi da se iz uređenih društava ovoj zemlji poručuje da će proteći još dosta vremena da postane normalna.

Do tada, neka nam je Bog na pomoći.

Kolumne Komentar dana

© Glas Srpske 2012 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica