Bećirovićevi izleti

Bećirovićevi izleti
Goran Maunaga
05.06.2014 21:00

Mladi SDP-ov "jastreb", "junoša" Denis Bećirović već mjesecima, prvo kao predsjedavajući a onda i kao zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamenta BiH, pravi neshvatljive "izlete", gafove koji često ni najupućenijima u bh. politiku nisu jasni.

Najnoviji potez iz njegove, očito, raskošne lepeze bogate nerealnim prijedlozima, nelogičnim zahtjevima i sve radikalnijim istupima, jeste i zahtjev da hitno bude razmatrano pitanje primjene sudske presude u predmetu "Sejdić i Finci".

I to u vrijeme kad je su sve institucije i onaj humani dio zvaničnika u BiH zaokupljeni skoro nerješivim problemom, teškim posljedicama katastrofalnih, nezapamćenih poplava koje su pogodile oba entiteta.       

Dok se u humanitarnu akciju uključio čitav svijet, čak i zemlje koje imaju vlastitih velikih problema, Bećirović, kao da je banuo s druge planete, izvlači predizbornog "asa iz rukava" i zahtijeva zasjedanje za rješavanje pitanja "Sejdić i Finci".

Iako je jasno da se primjena presude u tom predmetu sigurno ne može rješavati u toku usijane predizborne kampanje kad već nije riješena u mirnije vrijeme, Bećirović nikako ne odustaje.

Nije ga pokolebala ni činjenica da njegov zahtjev predstavlja samo gubljenje vremena i bavljenje sporednim, umjesto stvarima od životne važnosti u katastrofi kakvu BiH ne pamti. 

Mnogim poslanicima, po vlastitom priznanju, već dugo se želudac prevrće od Bećirovićevih radikalnih istupa koji samo komplikuju odnose i ne vode pomirenju u BiH, ali "Denis napast" nikako da se opameti i bar malo iskontroliše mladalačke adrenalinsko-nacionalističke istupe.     

Samo neki od najnovijih "izleta" samozvanog "rođenog političara" su, recimo, izjava da "u Parlamentu neki više ne razmišljaju o presudi "Sejdić i Finci", već o rješenju 'takozvanog predmeta Čović'" te tvrdnja da "Crna Gora i BiH imaju podudarne spoljnopolitičke ciljeve".

Posebna je priča njegova izjava povodom obilježavanja 9. januara, Dana RS, kojom, tvrdeći da je to antidejtonski i neprihvatljiv datum, osporava ustavno-pravni poredak u BiH.

Analiza dosadašnjeg rada Bećirovića pokazuje da je nedorastao funkciji člana Predstavničkog doma Parlamenta BiH te da tu funkciju zloupotrebljava. Zato nisu daleko od istine tvrdnje dobrog dijela poslanika da bi "SDP-ov jastreb Denis" poslije oktobarskih izbora mogao da završi na političkom smetljištu.+

Kolumne Komentar dana

© Glas Srpske 2012 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica