Još traje procjena posljedica suše u Srpskoj

M. MILjUŠ
Još traje procjena posljedica suše u Srpskoj

U republičkom Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede trenutno raspolažu samo ranije načinjenom procjenom, prema kojoj se ukupna šteta u biljnoj proizvodnji Srpske kreće između 35 i 40 odsto.

BANjA LUKA - Posljedice ljetošnje suše i pravih tropskih temperatura tokom jula i u prvoj polovini avgusta vidljive su na većini njiva, povrtnjaka i voćnjaka u Republici Srpskoj, ali - bar za sada - nema iole preciznijih podataka o obimu i vrsti pričinjene štete. U republičkom Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede trenutno raspolažu samo ranije načinjenom procjenom, prema kojoj se ukupna šteta u biljnoj proizvodnji Srpske kreće između 35 i 40 odsto.

Prema riječima višeg stručnog saradnika u ovom ministarstvu za oblast biljne proizvodnje Save Rankića, kompletniji i konkretniji podaci o do sada pričinjenoj šteti trebalo bi da stignu najkasnije za petnaestak dana, a na osnovu snimljenog stanja na terenu, načiniće ih opštinske komisije za procjenu štete. Rankić je dodao da je takve izvještaje do sada uradilo i dostavilo nadležnom Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede samo desetak opština, a u međuvremenu je ostalim lokalnim zajednicama proslijeđen dodatni poziv da ubrzaju procjenu štete od suše na svojim područjima.

On je izjavio za naš list da su enormno visoke temperature vazduha tokom jula i izostanak padavina najviše štete nanijele usjevima kukuruza, koji je u to vrijeme bio u najosjetljivijoj fazi metličenja i svilanja. Kada su u pitanju ozima strna žita - pšenica, ječam i ovas - procjene su pokazale da je šteta minimalna i da su ostvareni prosječan prinos i kvalitet zrna.

Kiša sredinom avgusta, dodao je Rankić, iako je prilično zakasnila i nije bila obilna, ipak je dobrodošla za većinu usjeva, a naročito za kukuruz koji je zasijan na kvalitetnijim zemljištima i koji je, zahvaljujući tome i eventualnoj primjeni agrotehnike, uspio da zadrži zelenu lisnatu masu.

- Sasvim je sigurno da je na takvim parcelama, kojih je otprilike oko 50 odsto, kiša doprinijela da se popravi ukupno stanje usjeva kukuruza, kao i prinos i kvaliteta zrna ove žitarice - rekao je Savo Rankić, dodavši da je kiša prekasno pala jedino za biljke, čiji je veći dio lisnate mase spržila vrelina.

KUKURUZ

Kukuruz je već duži niz godina najzastupljenija ratarska kultura na njivama Republike Srpske. Prema nekim procjenama, proteklog proljeća zasijan je na oko 150 hiljada hektara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Farsa
Farsa
Službenici podbacili
Službenici podbacili
Pomozi ako možeš
Pomozi ako možeš
Šest minuta
Šest minuta
Bijedne plate
Bijedne plate
Rekorderi
Rekorderi
Srbima april crn
Srbima april crn
Sipaj za cvaju
Sipaj za cvaju
Zukanove šale
Zukanove šale
“Dođi juče”
“Dođi juče”
Crno je bijelo i obratno
Crno je bijelo i obratno
Novi ciklus i nada u nebo
Novi ciklus i nada u nebo
100 maraka, druže!
100 maraka, druže!
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana