Још траје процјена посљедица суше у Српској

М. МИЉУШ
Још траје процјена посљедица суше у Српској

У републичком Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде тренутно располажу само раније начињеном процјеном, према којој се укупна штета у биљној производњи Српске креће између 35 и 40 одсто.

БAЊA ЛУКA - Посљедице љетошње суше и правих тропских температура током јула и у првој половини августа видљиве су на већини њива, повртњака и воћњака у Републици Српској, али - бар за сада - нема иоле прецизнијих података о обиму и врсти причињене штете. У републичком Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде тренутно располажу само раније начињеном процјеном, према којој се укупна штета у биљној производњи Српске креће између 35 и 40 одсто.

Према ријечима вишег стручног сарадника у овом министарству за област биљне производње Саве Ранкића, комплетнији и конкретнији подаци о до сада причињеној штети требало би да стигну најкасније за петнаестак дана, а на основу снимљеног стања на терену, начиниће их општинске комисије за процјену штете. Ранкић је додао да је такве извјештаје до сада урадило и доставило надлежном Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде само десетак општина, а у међувремену је осталим локалним заједницама прослијеђен додатни позив да убрзају процјену штете од суше на својим подручјима.

Он је изјавио за наш лист да су енормно високе температуре ваздуха током јула и изостанак падавина највише штете нанијеле усјевима кукуруза, који је у то вријеме био у најосјетљивијој фази метличења и свилања. Када су у питању озима стрна жита - пшеница, јечам и овас - процјене су показале да је штета минимална и да су остварени просјечан принос и квалитет зрна.

Киша средином августа, додао је Ранкић, иако је прилично закаснила и није била обилна, ипак је добродошла за већину усјева, а нарочито за кукуруз који је засијан на квалитетнијим земљиштима и који је, захваљујући томе и евентуалној примјени агротехнике, успио да задржи зелену лиснату масу.

- Сасвим је сигурно да је на таквим парцелама, којих је отприлике око 50 одсто, киша допринијела да се поправи укупно стање усјева кукуруза, као и принос и квалитета зрна ове житарице - рекао је Саво Ранкић, додавши да је киша прекасно пала једино за биљке, чији је већи дио лиснате масе спржила врелина.

КУКУРУЗ

Кукуруз је већ дужи низ година најзаступљенија ратарска култура на њивама Републике Српске. Према неким процјенама, протеклог прољећа засијан је на око 150 хиљада хектара.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Фарса
Фарса
Шест минута
Шест минута
Биједне плате
Биједне плате
Рекордери
Рекордери
Сипај за цвају
Сипај за цвају
Зуканове шале
Зуканове шале
“Дођи јуче”
“Дођи јуче”
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана