Priznao da je prevozio 20 kilograma skanka

Nebojša Tomašević
Priznao da je prevozio 20 kilograma skanka

BANjALUKA - Radivoje Bumbić, u iskazu koji je 12. jula dao Specijalnom tužilaštvu RS, priznao je da je sa Brankom Đuričićem i Daliborom Papovićem učestvovao u prevozu 20 kilograma modifikovane marihuane skank.

Ovaj iskaz je juče pročitan u banjalučkom Okružnom sudu, na ročištu za produženje pritvora Bumbiću i još deset lica koja su uhapšena u akciji "Hercegovina" 28. juna, a osumnjičeni su za organizovanu trgovinu drogom. Pomenuta trojica mogla bi da zaključe sporazum o priznanju krivice sa tužilaštvom, najavio je juče u sudu njihov advokat Đorđe Stojaković.

Bumbić je u iskazu rekao da ne poznaje Gorana Svorcana, koji se tereti kao organizator grupe za trgovinu drogom, ali da je čuo za njega. Napomenuo je da se na prvom saslušanju branio ćutanjem, ali da sada želi da prizna krivicu jer se kaje.

Osim za Bumbića, Specijalno tužilaštvo RS tražilo je od banjalučkog Okružnog suda da za dva mjeseca produži pritvor: Goranu Svorcanu, Bošku Šupiću, Anti Prci, Daliboru Papoviću, Branku Đuričiću, Mirku Pušari, Momčilu Mučibabiću, Mladenu Svorcanu, Rajku Jakšiću i Nebojši Janjiću. Sa njima su bili uhapšeni Jovan Starović, Milan Milošević i Dejan Cvijetić, koji su poslije jednomjesečnog pritvora pušteni na slobodu. Tužilaštvo nije ni tražilo njihovo dalje zadržavanje u pritvoru.

"Glas Srpske" saznaje da bi neki od njih mogli priznati krivicu i zaključiti sporazume sa tužilaštvom i svjedočiti protiv ostalih optuženih. Branilac Starovića, advokat Darko Kremenović, rekao je da je puštanje iz pritvora za njegovog branjenika dokaz da on nije počinio ono za šta se tereti. Advokati 11 osumnjičenih za koje je zatraženo produženje pritvora istakli su da za to nema osnova i tražili da vijeće odbije takav prijedlog. Advokat osumnjičenog Janjića, Dražen Zubak, tražio je da se njegov branjenik umjesto u pritvor uputi na izdržavanje kazne. Zubak je rekao da je Vrhovni sud RS Janjića osudio na dvije godine i osam mjeseci i da je on 6. jula već trebalo da ide na izdržavanje kazne zatvora.

Odluku o produženju pritvora vijeće banjalučkog Okružnog suda do zaključenja ovog broja "Glasa Srpske" juče nije bilo donijelo.

"Glas Srpske" iz izvora bliskog istrazi saznaje da je ova grupa, koja je uhapšena u policijskoj akciji "Hercegovina", osnovana krajem prošle godine radi preprodaje droge, a organizator je bio Goran Svorcan. Većina osumnjičenih je odranije poznata policiji. Goran Svorcan hapšen je i ranije u akciji "Leotar" Tužilaštva BiH 2008. godine, kao i Ante Prce iz Stoca, koji je u Sudu BiH osuđen na četiri i po godine zbog trgovine drogom, a kazna mu je smanjena u aprilu na tri i po godine.

Zapljena

Akciju "Hercegovina" policija RS sprovela je na području centara javne bezbjednosti Trebinje i Istočno Sarajevo, a pretreseno je 35 lokacija i 35 automobila. U ovoj akciji do sada je oduzeto 45 kilograma skanka, 119 komada sjemenki indijske konoplje, digitalna vaga, laptop, 36 mobilnih telefona i tri vozila. Zaplijenjeno je 18 pušaka, tri pištolja, ručni raketni bacač, municija i minsko-eksplozivna sredstva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana