Признао да је превозио 20 килограма сканка

Небојша Томашевић
Признао да је превозио 20 килограма сканка

БAЊAЛУКA - Радивоје Бумбић, у исказу који је 12. јула дао Специјалном тужилаштву РС, признао је да је са Бранком Ђуричићем и Далибором Паповићем учествовао у превозу 20 килограма модификоване марихуане сканк.

Овај исказ је јуче прочитан у бањалучком Окружном суду, на рочишту за продужење притвора Бумбићу и још десет лица која су ухапшена у акцији "Херцеговина" 28. јуна, а осумњичени су за организовану трговину дрогом. Поменута тројица могла би да закључе споразум о признању кривице са тужилаштвом, најавио је јуче у суду њихов адвокат Ђорђе Стојаковић.

Бумбић је у исказу рекао да не познаје Горана Сворцана, који се терети као организатор групе за трговину дрогом, али да је чуо за њега. Напоменуо је да се на првом саслушању бранио ћутањем, али да сада жели да призна кривицу јер се каје.

Осим за Бумбића, Специјално тужилаштво РС тражило је од бањалучког Окружног суда да за два мјесеца продужи притвор: Горану Сворцану, Бошку Шупићу, Aнти Прци, Далибору Паповићу, Бранку Ђуричићу, Мирку Пушари, Момчилу Мучибабићу, Младену Сворцану, Рајку Јакшићу и Небојши Јањићу. Са њима су били ухапшени Јован Старовић, Милан Милошевић и Дејан Цвијетић, који су послије једномјесечног притвора пуштени на слободу. Тужилаштво није ни тражило њихово даље задржавање у притвору.

"Глас Српске" сазнаје да би неки од њих могли признати кривицу и закључити споразуме са тужилаштвом и свједочити против осталих оптужених. Бранилац Старовића, адвокат Дарко Кременовић, рекао је да је пуштање из притвора за његовог брањеника доказ да он није починио оно за шта се терети. Aдвокати 11 осумњичених за које је затражено продужење притвора истакли су да за то нема основа и тражили да вијеће одбије такав приједлог. Aдвокат осумњиченог Јањића, Дражен Зубак, тражио је да се његов брањеник умјесто у притвор упути на издржавање казне. Зубак је рекао да је Врховни суд РС Јањића осудио на двије године и осам мјесеци и да је он 6. јула већ требало да иде на издржавање казне затвора.

Одлуку о продужењу притвора вијеће бањалучког Окружног суда до закључења овог броја "Гласа Српске" јуче није било донијело.

"Глас Српске" из извора блиског истрази сазнаје да је ова група, која је ухапшена у полицијској акцији "Херцеговина", основана крајем прошле године ради препродаје дроге, а организатор је био Горан Сворцан. Већина осумњичених је одраније позната полицији. Горан Сворцан хапшен је и раније у акцији "Леотар" Тужилаштва БиХ 2008. године, као и Aнте Прце из Стоца, који је у Суду БиХ осуђен на четири и по године због трговине дрогом, а казна му је смањена у априлу на три и по године.

Запљена

Aкцију "Херцеговина" полиција РС спровела је на подручју центара јавне безбједности Требиње и Источно Сарајево, а претресено је 35 локација и 35 аутомобила. У овој акцији до сада је одузето 45 килограма сканка, 119 комада сјеменки индијске конопље, дигитална вага, лаптоп, 36 мобилних телефона и три возила. Заплијењено је 18 пушака, три пиштоља, ручни ракетни бацач, муниција и минско-експлозивна средства.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана