Potvrđeno deset godina zatvora zbog ratnog zločina

Nebojša Tomašević
Potvrđeno deset godina zatvora zbog ratnog zločina

BANjALUKA - Vrhovni sud Republike Srpske potvrdio je presudu iz juna prošle godine kojom je Saša Lipovac (40) iz Gradiške osuđen na deset godina zatvora zbog ratnog zločina nad Bošnjacima iz sela Liskovac kod Gradiške u avgustu 1993. godine.


Ovo je "Glasu Srpske" potvrdio njegov branilac, advokat Nenad Balaban, i istakao da nije zadovoljan presudom koja je postala pravosnažna.

- Uložiću apelaciju Ustavnom sudu BiH, ali puno ne očekujem. Za ovakvu presudu smatram da nema dovoljno dokaza. Prepoznavanje optuženog Lipovca je učinjeno poslije 13 godina od zločina, što je sporno - kazao je Balaban.

Prema presudi, Lipovac je u noći između 1. i 2. avgusta 1993. godine, zajedno sa Savom Veljkićem i Željkom Jovićem, koji se nalaze u bjekstvu, i Ž. S., koji je poginuo 2001. godine u saobraćajnoj nesreći, sa još "dva nepoznata lica" u bošnjačkom selu Liskovac na stravičan način ubio troje članova porodice Rizvanović.

U Liskovcu su u noći između 1. i 2. avgusta 1993. hicima iz pištolja ubijeni Mehmed Rizvanović, njegov brat Suljo, njihova majka Šaza (rođena 1917. godine), Emina Turan (1931) i njen sin Almaz. Tada su ranjene Esma i Mirela Rizvanović, a u više navrata optuženi su silovali tada dvadesetogodišnju S. R.

Za pomenuti zločin sudsko vijeće banjalučkog Okružnog suda je 19. februara 2007. godine Lipovca i Dražena Nikića (36), takođe iz Gradiške, oslobodilo optužnice zbog nedostatka dokaza.

Optuženi Lipovac i Nikić su u pritvoru bili od septembra 2006. do februara 2007. godine. Poslije izricanja oslobađajuće presude pušteni su na slobodu. 

Poslije ove presude uslijedila je žalba banjalučkog Okružnog tužilaštva, koju je Vrhovni sud RS prihvatio i na ponovljenom suđenju pravosnažno oslobodio Dražena Nikića. Lipovac se nije pojavio na suđenju, pa je postupak protiv njega razdvojen, a raspisana je Interpolova potjernica.

Lipovac je uhapšen u Gruziji u decembru 2009. godine na graničnom prelazu sa Azerbejdžanom. On je početkom maja 2010. deportovan iz Gruzije u BiH, predat pravosudnim organima   RS, a zatim sproveden u Kazneno-popravni zavod Banjaluka na Tunjicama.

Poslije toga Vrhovni sud RS je Sašu Lipovca osudio na deset godina zatvora zbog pomenutog ratnog zločina. Ovu presudu potvrdilo je drugostepeno vijeće ovog suda i ona je postala pravosnažna.

Azerbejdžan

Ime Saše Lipovca je spominjano i u aferi s građevinskim radnicima iz BiH koji su radili u Azerbejdžanu za firmu "Serbaz". Prema riječima radnika koji su bili na privremenom radu u toj državi, on je bio zadužen za upravljanje radničkim kampom. Radnici iz BiH su tada svjedočili da im je Lipovac odmah po dolasku uzimao isprave i lična dokumenta i držao kod sebe. Naveli su da je od Lipovca zavisilo kada će i da li će se moći vratiti kući iz Azerbejdžana. Istakli su da su živjeli u veoma nehumanim uslovima i da ih je Lipovac, kao i ostalo osoblje ove firme, zlostavljao i maltretirao.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana