Mjesec dana od prvih hapšenja u akciji Leotar

V Janjić, M Dizdar
Mjesec dana od prvih hapšenja u akciji Leotar

SARAJEVO/BANjA LUKA - Sud BiH odlučio je da 12 osumnjičenih iz akcije "Leotar", protiv kojih Tužilaštvo BiH vodi istragu, ostane još dva mjeseca u pritvoru zbog sumnje da su počinili krivično djelo organizovani kriminal, neovlašćeni promet opojnim drogama, potvrđeno je iz Suda BiH.

U pritvoru do 26. novembra ostaju policajac Specijalne policije MUP-a FBiH Radenko Pejović, banjolučki advokat Marica Ćulum, Bilećani Željko Ilić Kosijer, Nikola Glušac, Goran Svorcan, Boris Samaryić, Aleksandar Đedović, Ilija Bjeletić i Mirjana Vujović, Zdravko Jurković i Ante Prce, oba iz Stoca i Sabri Ramić iz Zenice.

U Okružnom sudu Banja Luka najavljeno je da će do 30. septembra biti odlučeno da li će pritvor biti produžen Trebinjcima Nikoli i Risti Šaraba, Draganu Savoviću, Draganu Jeliću, Jovi Šiškoviću, te Nedeljku Dodigu iz Međugorja, dok za sedmog pritvorenog Kostu Šekarića iz Trebinja nije traženo ostajanje iza rešetaka. U pritvoru je i Savo Jelačić.

Oni su osumnjičeni za organizovani kriminal, neovlašćenu proizvodnju i promet droga i izazivanje opšte opasnosti.

Protiv njih istragu vodi Specijalno tužilaštvo RS, koje je zatražilo produženje pritvora za još dva mjeseca, čemu su se usprotivili advokati osumnjičenih Milica Cvijanović, Vesna Rujević i Jevto Janković, smatrajući da za to nema razloga.

Okružni sud Trebinje je produžio pritvor za troje osumnjičenih po zahtjevu trebinjskog Tužilaštva i to Krstivoju Mijoviću, Mati Dragoju i Petri Krišto, dok je Branislavu Šupiću ukinut pritvor u tom predmetu. Međutim, Šupić je ostao iza rešetaka po rješenju Suda BiH.

U akciji "Leotar" hapšeno je do sada 60 lica, dok je još nekoliko u bjekstvu i za njima se traga. Osim pritvorenih, pod istragom nadležnih tužilaštava su i oni koji su pušteni na slobodu, a koji se takođe sumnjiče za organizovani kriminal, šverc droge i druga krivičnih djela.

"Vidovita Zorka"

- Ovdje je u pitanju nenadležan sud i tužilaštvo. Nedeljko Dodig je priznao da je uživalac droge. Tužilaštvo ima neke snimljene telefonske razgovore koje niko ne može da razumije. Vjerovatno ćemo angažovati "vidovitu Zorku" da ih odgonetne - rekao je advokat Jevto Janković, smatrajući da Tužilaštvo za Dodiga nema nikakvih dokaza već samo indicije za krivično djelo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana