Ko je zapravo Zvezdan Terzić

Glas Srpske
Ko je zapravo Zvezdan Terzić

Zvezdan Terzić je rođen 21. maja 1966. godine u bivšem Titovom Vrbasu. U karijeri je igrao devet godina za OFK Beograd, od 1987. do 1996. godine, gdje je šest godina bio kapiten tima. Igrao je jednu godinu u grčkom prvoligašu Kastorija u sezoni 1996/97, kada je prekinuo igračku karijeru pošto je dobio poziv da se vrati u svoj matični klub i postane generalni direktor. U vrijeme embarga 1992. do 1995. godine nastupao je četiri puta za najbolju reprezentaciju Jugoslavije u nezvaničnim mečevima. Igrao je na poziciji štopera.

Terzić je preuzeo OFK Beograd u trenutku kada je klub proživljavao najteže trenutke u svojoj dugoj istoriji. Klub je igrao u Drugoj ligi, sa praznom kasom, velikim dugovima, slabim igračkim kadrom i razrušenim stadionom. Zahvaljujući velikoj energiji, osjećaju za selekciju igrača, smislu za rukovođenje i grupom ljudi koju je okupio da finansiraju njegove ideje, potpuno je reorganizovao klub, formirao nov i talentovan tim, rekonstruisao stadion i napravio najbolju omladinsku školu u Srbiji. OFK Beograd je svake godine igrao u međunarodnim UEFA takmičenjima. Igrači OFK Beograda su činili kostur svih mlađih državnih selekcija. OFK Beograd je vjerovatno bio jedini klub u Srbiji koji se sam izdržavao i nikada nije koristio nijedan dinar iz kase države, grada, opštine ili neke državne kompanije. Postao je primjer modernog poslovanja. Kao nagrada za Terzićev uspješan rad u klubu, došao je prijedlog iz Crvene zvezde i Partizana da se kandiduje za predsjednika Fudbalskog Saveza Srbije.

Januara 2005. jednoglasno je izabran za predsjednika FS Srbije, koja je poslije odvajanja Crne Gore postala najviše fudbalsko tijelo u državi. Reformator fudbala u Srbiji, iskorijenio je namještanje utakmica, zaposlio mlade stručne ljude u FSS, popravio finansijsku situaciju i napravio dugoročan plan rada. Za vrijeme Terzićevog mandata mlada reprezentacija osvojila je drugo mjesto u Evropi. Zamijenio je plave dresove sa crvenim, što su kasnije prihvatili i ostali sportovi. Doveo je za selektora Španca Havijera Klementea koji je od 22 igrača na SP u Njemačkoj 2006. zadržao samo četvoricu i potpuno podmladio reprezentaciju. Srbija se nije plasirala na EP u Austriju 2008, ali je formiran mlad i talentovan tim koji je naslijedio Radomir Antić.

Pomogao je Mišelu Platiniju da bude izabran za predsjednika UEFA i postao potpredsjednik UEFA i FIFA Komiteta za razvoj. Poslije medijske hajke i raspisane policijske potrage zbog navodnih malverzacija u OFK Beogradu, 12. marta 2008. godine, sa nepoznate adrese podnio je neopozivu ostavku na mjesto predsjednika FSS.

Od kraja januara 2008. godine, nije se pojavljivao u Srbiji. 

Optužnica

Zvezdan Terzić je optužen da je 1998. godine, kao direktor OFK Beograda, uz pomoć Milovana Nikodinovića, uzeo 1,1 milion njemačkih maraka zloupotrebama u prelasku fudbalera Vanje Grubača iz OFK Beograda u HSV.

Druga tačka optužnice Terzića tereti da je, 2003. godine, prilikom prelaska fudbalera Srđana Stanića iz OFK Beograda u moskovski Spartak, zaključio dva ugovora o transferu, od 1,7 miliona evra i od 400.000 evra, od kojih je OFK Beogradu uplaćeno 400.000 evra, a 1,3 miliona evra preduzeću "Integrejtid investment servisiz".

Tako je Terzić, prema navodima optužnice, tom preduzeću pribavio nelegalnu korist od 1,3 miliona evra, a Upravni odbor OFK Beograda neistinito obavijestio da klubu od tog transfera pripada 400.000 evra.

Terzić, Bulatović i Podunavac optuženi su da su, krajem 2005. godine i početkom 2006. godine, zloupotrebama u transferu fudbalera Branislava Ivanovića iz OFK Beograda u moskovsku Lokomotivu preduzeću "Gardian vorldvajd" pribavili nelegalnu korist od dva miliona evra.

Bulatović je optužen da je Podunavcu pribavio nelegalnu korist od 100.000 evra, prilikom prelaska fudbalera Stevana Stošića iz OFK Beograda u špansku Malagu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana