Ко је заправо Звездан Терзић

Глас Српске
Ко је заправо Звездан Терзић

Звездан Терзић је рођен 21. маја 1966. године у бившем Титовом Врбасу. У каријери је играо девет година за ОФК Београд, од 1987. до 1996. године, гдје је шест година био капитен тима. Играо је једну годину у грчком прволигашу Касторија у сезони 1996/97, када је прекинуо играчку каријеру пошто је добио позив да се врати у свој матични клуб и постане генерални директор. У вријеме ембарга 1992. до 1995. године наступао је четири пута за најбољу репрезентацију Југославије у незваничним мечевима. Играо је на позицији штопера.

Терзић је преузео ОФК Београд у тренутку када је клуб проживљавао најтеже тренутке у својој дугој историји. Клуб је играо у Другој лиги, са празном касом, великим дуговима, слабим играчким кадром и разрушеним стадионом. Захваљујући великој енергији, осјећају за селекцију играча, смислу за руковођење и групом људи коју је окупио да финансирају његове идеје, потпуно је реорганизовао клуб, формирао нов и талентован тим, реконструисао стадион и направио најбољу омладинску школу у Србији. ОФК Београд је сваке године играо у међународним УЕФA такмичењима. Играчи ОФК Београда су чинили костур свих млађих државних селекција. ОФК Београд је вјероватно био једини клуб у Србији који се сам издржавао и никада није користио ниједан динар из касе државе, града, општине или неке државне компаније. Постао је примјер модерног пословања. Као награда за Терзићев успјешан рад у клубу, дошао је приједлог из Црвене звезде и Партизана да се кандидује за предсједника Фудбалског Савеза Србије.

Јануара 2005. једногласно је изабран за предсједника ФС Србије, која је послије одвајања Црне Горе постала највише фудбалско тијело у држави. Реформатор фудбала у Србији, искоријенио је намјештање утакмица, запослио младе стручне људе у ФСС, поправио финансијску ситуацију и направио дугорочан план рада. За вријеме Терзићевог мандата млада репрезентација освојила је друго мјесто у Европи. Замијенио је плаве дресове са црвеним, што су касније прихватили и остали спортови. Довео је за селектора Шпанца Хавијера Клементеа који је од 22 играча на СП у Њемачкој 2006. задржао само четворицу и потпуно подмладио репрезентацију. Србија се није пласирала на ЕП у Aустрију 2008, али је формиран млад и талентован тим који је наслиједио Радомир Aнтић.

Помогао је Мишелу Платинију да буде изабран за предсједника УЕФA и постао потпредсједник УЕФA и ФИФA Комитета за развој. Послије медијске хајке и расписане полицијске потраге због наводних малверзација у ОФК Београду, 12. марта 2008. године, са непознате адресе поднио је неопозиву оставку на мјесто предсједника ФСС.

Од краја јануара 2008. године, није се појављивао у Србији. 

Оптужница

Звездан Терзић је оптужен да је 1998. године, као директор ОФК Београда, уз помоћ Милована Никодиновића, узео 1,1 милион њемачких марака злоупотребама у преласку фудбалера Вање Грубача из ОФК Београда у ХСВ.

Друга тачка оптужнице Терзића терети да је, 2003. године, приликом преласка фудбалера Срђана Станића из ОФК Београда у московски Спартак, закључио два уговора о трансферу, од 1,7 милиона евра и од 400.000 евра, од којих је ОФК Београду уплаћено 400.000 евра, а 1,3 милиона евра предузећу "Интегрејтид инвестмент сервисиз".

Тако је Терзић, према наводима оптужнице, том предузећу прибавио нелегалну корист од 1,3 милиона евра, а Управни одбор ОФК Београда неистинито обавијестио да клубу од тог трансфера припада 400.000 евра.

Терзић, Булатовић и Подунавац оптужени су да су, крајем 2005. године и почетком 2006. године, злоупотребама у трансферу фудбалера Бранислава Ивановића из ОФК Београда у московску Локомотиву предузећу "Гардиан ворлдвајд" прибавили нелегалну корист од два милиона евра.

Булатовић је оптужен да је Подунавцу прибавио нелегалну корист од 100.000 евра, приликом преласка фудбалера Стевана Стошића из ОФК Београда у шпанску Малагу.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана