Iz sudnice: vjedoci izjavili da ih je optuženi Borislav Piličić tukao

Glas Srpske
Iz sudnice: vjedoci izjavili da ih je optuženi Borislav Piličić tukao

BANjA LUKA - Borislav Piličić me je tukao, i to drvenim palicama i šlaufom za vodu napunjenim olovom, a jednom prilikom mi je rekao: "Mene su tvoj stric i strina othranili, a sada te mogu tući".

Ovo je juče u banjolučkom Okružnom sudu izjavio svjedok optužbe Milenko Đurić na suđenju Borislavu Piličiću, optuženom za ratni zločin nad zarobljenim srpskim vojnicima i civilima u Večićima 1992. godine.

Đurić je ispričao i da je vidio kako Piličić sa ostalima tuče druge zarobljenike, između ostalog Boru Lugića i Nedjeljka Popovića koji su preminuli od posljedica batinanja.

- Piličić je mene najviše tukao. Tjerao nas je da hvatamo muve, a onda bismo dobili onoliko batina koliko uhvatimo muva - rekao je Đurić.

I svjedok optužbe Jelenko Tepić rekao je juče da ga je Piličić tukao. Ispričao je da je optuženi bio u grupi koja je natjerala Draška Sakana da ih tuče palicom po bosim tabanima.

Optužnicom, koju zastupa banjolučki okružni tužilac Branko Mitrović, Piličić se smatra odgovornim za zlostavljanje zarobljenika i za smrt  Lugića i Popovića. Navodi se da je zločine počinio zajedno sa Mehmedom Bilićem, zvanim Meša, koji je u bjekstvu i sa osuđenim Sulejmanom Berbićem i Ćamilom Bilićem. Ćamil Bilić je dobio 13, a Berbić 12 godina zatvora.

Prema navodima optužnice, oni su od kraja jula pa do kraja oktobra 1992. godine u Večićima u podrumu kuće Hasima Hibića zlostavljali Tepića, Đurića, Popovića, Lugića, Sakana, kao i Sretka Popovića i Milenka Rogića iz Kotor Varoša.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana