Iz sudnice: Priznao krivicu i prihvatio tri mjeseca zatvora

Nebojša Tomašević
Iz sudnice: Priznao krivicu i prihvatio tri mjeseca zatvora

BANjA LUKA - Direktor Zemljoradničke zadruge "Pale" Nenad Tešević (52) iz Pala, optužen za zloupotrebe službenog položaja, sklopio je sporazum o priznanju krivice sa Specijalnim tužilaštvom RS.

Prema tom sporazumu, optuženom bi sud trebalo da izrekne kaznu od tri mjeseca zatvora i novčanu kaznu od 5.000 maraka.

Sporazumom je predviđeno i da Tešević svjedoči u postupku protiv ostalih optuženih u "slučaju Kinoteka RS", što je on i učinio. Okružni sud prihvatio je sporazum, a presuda će biti objavljena danas.

Specijalni tužilac Svjetlanka Bjelić istakla je da smatra da je predviđena kazna adekvatna krivičnom djelu koje je počinio optuženi. Teševićev advokat Dragan Gotovac je takođe zadovoljan sporazumom.

Prema navodima optužnice, Tešević je prekršio zakon i bez saglasnosti Vlade RS prodao "Teraproduktu" 8.600 metara kvadratnih zemljišta u državnom vlasništvu, u posjedu javnog preduzeća "Kinoteka RS" po cijeni od 86.400 maraka.

Optuženi su i vlasnici "Teraprodukta" Gajo Vučičević i Radmila Marjanović te bivši v. d. rukovodilac Odjeljenja za katastar nekretnina u Republičkoj upravi za geodetske i imovinsko-pravne poslove - jedinica Pale Mijat Lazarević.

Lazarević je optužen da je omogućio promjenu prava posjeda u korist "Teraprodukta" nad državnim zemljištem i silosom.

Marjanovićeva i Vučićević terete se da su na osnovu falsifikovanih dokumenata obezbijedili upis povećanja osnovnog kapitala od 1,8 miliona KM u korist preduzeća te upis promjene prava posjeda na zemljištu i objektu u državnom vlasništvu. Tu imovinu stavili su pod hipoteku i zbog neplaćanja kredita, imovina je prodata za jednu marku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana