Из суднице: Боро Босић ослобођен оптужби за злоупотребу положаја

Небојша Томашевић
Из суднице: Боро Босић ослобођен оптужби за злоупотребу положаја

БИЈЕЉИНA - Окружни суд у Бијељини ослободио је бившег директора Рудника и термоелектране Угљевик Бору Босића оптужби за злоупотребу положаја, потврдио је "Гласу Српске" адвокат Петко Будиша.

Овом пресудом Босић је због недостатка доказа ослобођен оптужби да је злоупотребом положаја предузећу "Aлекс Петрол" противправно прибавио око 68.000 марака.

Према наводима у пресуди, Босић је као одговорно лице "Електропривреде Републике Српске" и "РиТЕ Угљевик" 28. јула 2000. године Семберској банци дао гаранцију за кредит од 60.000 марака које је предузеће "Aлекс Петрол" подигло. Власник тог предузећа Жељко Мајдов подигао је кредит од 68.000 марака од у то вријеме Семберске банке и није га вратио. Због тога је "РиТЕ Угљевик" оштећен за 67.924 марке. У изреци пресуде је наведено да је он био свјестан да са предузећем "Aлекс Петрол" нема пословну сарадњу.

Судија Основног суда у Бијељини Јован Савић рекао је да је ослобађајућу пресудио донио због спорних доказа на којима је тужилаштво засновало оптужницу.

Босићев бранилац, адвокат Петко Вудиша рекао је да је очекивао овакву пресуду јер тужилац није доказао наводе оптужнице, а његов брањеник у критично вријеме није био одговорно лице "Електропривреде РС".

- Осим тога, Босић је у то доба био смијењен са дужности директора у "РиТЕ Угљевик" и нема доказа да је усљед његовог дјеловања настала штета - рекао је Будиша.

Против Босића води се још један кривични поступак пред бијељинским Основним судом. Босић се заједно са бившим руководиоцем "РиТЕ Угљевик" Aрсеном Тешићем, Савом Марковићем и власником предузећа "Ђедин" Драгом Јовичићем терети да су "РиТЕ Угљевик" оштетили за 2,3 милиона КМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана