Branko Zelenika sklopio sporazum o priznanju krivice

Nebojša Tomašević
Branko Zelenika sklopio sporazum o priznanju krivice

BANjA LUKA - Branko Zelenika, optužen za organizovani kriminal, odnosno učešće u prevari Elektroprivrede RS i preduzeća DE-POT, sklopio je sporazum o priznanju krivice sa Specijalnim tužilaštvom Republike Srpske.

To je juče na ročištu o ukidanju pritvora Zeleniki u banjolučkom Okružnom sudu potvrdila specijalni tužilac Živana Bajić. Prema tom sporazumu, ako ga sud prihvati, saznaje "Glas Srpske", Zelenika bi trebalo da bude osuđen na tri godine zatvora.

Specijalno tužilaštvo Zeleniku, Milutina Gajića, Miru Šuvaka, Miru Ivančević i još nekoliko lica tereti da su nelegalno obavili prenos i prisvojili više od milion maraka na štetu preduzeća Elektroprivreda Republike Srpske i DE-POT.

U ovom slučaju, kao organizator je označen Gajić, radnik Unikredit banke u Banjoj Luci. Šuvak se sumnjiči da je 7. i 8. aprila lažnim prikazivanjem činjenica radnicama Balkan investment banke dao nalog za uplatu 710.000 maraka na osnovu prodaje zemljišta Elektroprivredi RS. Ivančevićeva je osumnjičena da je pomogla Šuvaku i Zeleniki da prevare Balkan investment banku.

Branioci optuženog, advokati Mileta Bošković i Vladimir Raosavljević zatražili su da se Zeleniki ukine pritvor, jer za to, tvrde, nema osnova. Kao garanciju da Zelenika neće pobjeći ponudili su upis založnog prava nad nekretninama njegove majke Ljubice, odnosno hipoteku na kuću i zemljište, čija je vrijednost procijenjena na 150.000 maraka i dodatnu garanciju na nekretnine nad kojima je Ljubica suvlasnik.

Bošković je istakao da je Zelenika priznao krivicu, sarađivao sa Tužilaštvom i obavezao se da će svjedočiti u predmetu protiv Gajića i ostalih optuženih za organizovani kriminal u vezi sa prevarama i falsifikovanjem.

Sudija Vesna Stanković-Ćosović rekla je da će ako sud i prihvati jemstvo za ukidanje pritvora, optuženi biti pušten tek onda kad advokati donesu rješenje o upisu založnog prava nad ponuđenim nekretninama.

Portparol suda Gordana Marić juče je rekla da će odluka o pritvoru biti donesena danas.

Živana Bajić rekla je da se slaže sa ukidanjem pritvora, ali samo uz garanciju koju je ponudila odbrana.

Zelenika je uhapšen u maju ove godine i pritvoren.

Dosije

Branko Zelenika ima podeblji policijski dosije, a za njim je Francuska raspisala međunarodnu potjernicu zbog sumnje da je umiješan u terorizam. Hapšen je po nalogu Suda BiH početkom juna 2007. godine, a 4. juna te godine pobjegao je policiji u restoranu "Dalas" u Doboju.

Predao se 6. juna i saslušan je u Sudu BiH poslije čega je pušten, jer kao građanin BiH ne može da bude izručen Francuskoj. On je u Francuskoj osuđen 2006. godine u odsustvu na osam godina robije zbog šverca oružja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana