Бранко Зеленика склопио споразум о признању кривице

Небојша Томашевић
Бранко Зеленика склопио споразум о признању кривице

БAЊA ЛУКA - Бранко Зеленика, оптужен за организовани криминал, односно учешће у превари Електропривреде РС и предузећа ДЕ-ПОТ, склопио је споразум о признању кривице са Специјалним тужилаштвом Републике Српске.

То је јуче на рочишту о укидању притвора Зеленики у бањолучком Окружном суду потврдила специјални тужилац Живана Бајић. Према том споразуму, ако га суд прихвати, сазнаје "Глас Српске", Зеленика би требало да буде осуђен на три године затвора.

Специјално тужилаштво Зеленику, Милутина Гајића, Миру Шувака, Миру Иванчевић и још неколико лица терети да су нелегално обавили пренос и присвојили више од милион марака на штету предузећа Електропривреда Републике Српске и ДЕ-ПОТ.

У овом случају, као организатор је означен Гајић, радник Уникредит банке у Бањој Луци. Шувак се сумњичи да је 7. и 8. априла лажним приказивањем чињеница радницама Балкан инвестмент банке дао налог за уплату 710.000 марака на основу продаје земљишта Електропривреди РС. Иванчевићева је осумњичена да је помогла Шуваку и Зеленики да преваре Балкан инвестмент банку.

Браниоци оптуженог, адвокати Милета Бошковић и Владимир Раосављевић затражили су да се Зеленики укине притвор, јер за то, тврде, нема основа. Као гаранцију да Зеленика неће побјећи понудили су упис заложног права над некретнинама његове мајке Љубице, односно хипотеку на кућу и земљиште, чија је вриједност процијењена на 150.000 марака и додатну гаранцију на некретнине над којима је Љубица сувласник.

Бошковић је истакао да је Зеленика признао кривицу, сарађивао са Тужилаштвом и обавезао се да ће свједочити у предмету против Гајића и осталих оптужених за организовани криминал у вези са преварама и фалсификовањем.

Судија Весна Станковић-Ћосовић рекла је да ће ако суд и прихвати јемство за укидање притвора, оптужени бити пуштен тек онда кад адвокати донесу рјешење о упису заложног права над понуђеним некретнинама.

Портпарол суда Гордана Марић јуче је рекла да ће одлука о притвору бити донесена данас.

Живана Бајић рекла је да се слаже са укидањем притвора, али само уз гаранцију коју је понудила одбрана.

Зеленика је ухапшен у мају ове године и притворен.

Досије

Бранко Зеленика има подебљи полицијски досије, а за њим је Француска расписала међународну потјерницу због сумње да је умијешан у тероризам. Хапшен је по налогу Суда БиХ почетком јуна 2007. године, а 4. јуна те године побјегао је полицији у ресторану "Далас" у Добоју.

Предао се 6. јуна и саслушан је у Суду БиХ послије чега је пуштен, јер као грађанин БиХ не може да буде изручен Француској. Он је у Француској осуђен 2006. године у одсуству на осам година робије због шверца оружја.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана