Vučiću potvrđena decenija robije

Nebojša Tomašević
Vučiću potvrđena decenija robije

Banjaluka - Aleksandar Vučić (27) iz Banjaluke pravosnažno je osuđen u Vrhovnom sudu Republike Srpske na deceniju zatvora zbog organizovanih krađa i razbojništava u kojima je grupa kojoj je pripadao ukrala više od pola miliona KM.

Kazna mu je izrečena nakon razmatranja žalbe odbrane na ranije izrečenu presudu banjalučkog Okružnog suda.

- Žalba branioca optuženog je odbijena kao neosnovana i potvrđena je prvostepena presuda Okružnog suda u Banjaluci - kazala je sekretar Vrhovnog suda Jelena Despotović.

Vučićev advokat Marko Mikeš tražio je ukidanje presude i vraćanje na ponovni postupak, jer smatra da nema dovoljno dokaza da je njegov branjenik počinio sva djela za koja je optužen. Vučić je isticao da je priznao ono što je uradio, ali da je u prvostepenom postupku osuđen za ono što nije, te je istakao kako je nakon priznanja čuo da bi trebalo da dobije između godinu i po i dvije zatvora.

Prema presudi, koja je potvrđena, Vučić je bio dio organizovane grupe koja je djelovala od oktobra 2014. do avgusta 2016. na području Banjaluke i Bijeljine i počinila više krađa i razbojništava. Uglavnom su krali novac i cigarete i preprodavali ih na crnom tržištu. Tom presudom Vučić je proglašen krivim za učešće u otimanju 250.000 evra i 16.600 KM od vlasnika mesne industrije “Dim-dim” Dušana i Steve Travice u Banjaluci i u oružanoj pljački 6.600 KM iz Pavlović banke iz Bijeljine.

Osuđen je i za učešće u provali i krađi veće količine cigareta iz tri kioska “Minutica”, te kioska broj 15 Fabrike duvana i “Mog marketa” u Banjaluci. On je priznao sva krivična djela sem učešća u pljački porodice Travica. U presudi se navodi da je Vučić Travice opljačkao zajedno sa ranije osuđenim Nemanjom Umjenovićem (27) iz Banjaluke i još jednim nepoznatim licem 4. decembra 2015. godine. Tom prilikom oni su provalili u njihovu kuću i više puta udarili Stevu i Dušana kojeg su svezali selotejp trakom.

Zbog više krađa i razbojništava u ovom slučaju osuđeno je još pet lica. Najvišu kaznu od pet i po godina dobio je Umjenović. Jovica Grujić (25) osuđen je na dvije i po, a Željko Grubor (26) na dvije godine i tri mjeseca zatvora. Pola godine zatvora i novčanu kaznu od 6.000 KM dobio je Đorđe Brnić (26) zbog učešća u sedam krađa, dok je isto toliko mjeseci zatvora dobio Vladimir Stanić (30) jer je kao član kriminalne grupe učestvovao samo u prikrivanju i preprodaji ukradenih cigareta. Pomenuti pljačkaši otkriveni su u akciji “Tiper” 16. novembra 2016. godine.

Bijeg

Aleksandar Vučić izbjegao je hapšenje tokom akcije “Tiper” u kojoj su pali njegovi saučesnici u novembru 2016. godine. Uhapšen je tek u julu 2017. godine u Somboru u Srbiji na osnovu potjernice. On je tada kod sebe imao i falsifikovane isprave Hrvatske, a dodatnim pretragama je utvrđeno o kome se radi i da je za njim raspisana potjernica po naredbi Okružnog suda u Banjaluci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana