Veljančić: Minić izrešetao Govedaricu

Željka Domazet
Veljančić: Minić izrešetao Govedaricu

Sarajevo - Borisa Govedaricu je likvidirao Branimir Minić, a prilikom ubistva s njim smo bili Darko Elez i ja.

Izjavio je to juče u Sudu BiH Anđelko Veljančić, zaštićeni svjedok na ročištu u predmetu "Lutka", a koji se vodi protiv Bojana Cvijana, Davora Eleza, Muhameda Ramića i drugih.

Veljančić, bivši član kriminalne grupe Darka Eleza koji se nalazi na izdržavanju kazne od 10 godina zatvora za pljačku 2,2 miliona evra Privredne banke Sarajevo, govorio je o kriminalnim radnjama grupe Darka Eleza, tačnije o pljački ove banke, ubistvu Govedarice i pokušajima, odnosno pripremama za ubistvo Đorđa Ždrale.

- Minić je "istresao" rafal u Govedaricu, a Elez je pucao, ali ne znam da li je ijedan Elezov metak pogodio Govedaricu, pošto je pucao prema zgradama - kazao je Veljančić odgovarajući na pitanja tužioca Dubravka Čampare i dodao da su nakon likvidacije zapalili automobil u kojem su bili kada su počinili ubistvo. Elvir Ahmetspahić je ranije u svom svjedočenju kazao kako je Veljančić bio taj koji je ubio Govedaricu ispred tržnog centra "Tom" u Lukavici.

Veljančić je ispričao i da je bilo nekoliko pokušaja da likvidiraju Đorđa Ždralu.

- Elez je u nekoliko navrata tražio od mene da to uradim, ali nisam, iako sam imao priliku. Benan Dorić je bio zainteresovan da ubije Ždralu i za to je od Eleza tražio 50.000 evra - istakao je Veljančić. Precizirao je da je dva puta bio u blizini Ždraline kuće, gdje ga je mogao likvidirati, ali nije, bojeći se će ga uhvatiti Ždralini ljudi. Ustvrdio je da je Bojan Cvijan insistirao i pritiskao Eleza da likvidira Ždralu. Veljančić je posvjedočio da je sa Darkom Elezom imao više nego prijateljski odnos, te da se poznaju od 2002, kao i to da je bio u prijateljskom odnosu sa Cvijanom.

- Elez i Cvijan su bili u više nego prijateljskom odnosu. Njih dvojicu sam ja upoznao 2004. godine. Cijela Lukavica zna da smo zajedno izlazili i pili - kazao je svjedok.

Ispričao je i da je prije pljačke Privredne banke bio u Beogradu, gdje se susreo sa Elezom i Vladimirom Pandurevićem, koji su spominjali pljačku, ali su tada još bili nepovjerljivi prema njemu.

- Za pljačku te banke odgovorni smo ja, Darko i Davor Elez, Pandurević i Minić - kazao je Veljančić. Otkrio je da je 53 dana bio na različitim lokacijama prije ove pljačke. Prema njegovim riječima, tokom pripreme pljačke boravili su na nekoliko lokacija u Sarajevu, ali su prvo bili u kući Azema Kajevića, čija je žena Elvira Kajević radila u Agenciji za zaštitu ljudi i imovine "Cipos".

- Kajević je preko Elvire dobio informaciju kada će blindirano vozilo s novcem krenuti prema aerodromu i on nam je to javio, a mi smo naoružani u pljačku krenuli iz garaže Muhameda Ramića - kazao je Veljančić.

Rekao je i da su se u jednom stanu u Aerodromskom naselju, i u Ramićevoj garaži, obukli u policijske uniforme i dobili motorolu od Cvijana pomoću koje su mogli da slušaju policiju.

- Elez se pojavio u garaži pred samu pljačku u šorcu. On inače nije nikada mario za to, hoće li mu ostati negdje dlaka, trag. Neposredno prije pljačke Elezu je zazvonio telefon, tada mu je javljeno da krenu. Sjeli smo u auto, slušali Cecinu pjesmu "Grome moj" i krenuli - opisao je Veljančić.

Istakao je da im je Azem Kaljević objasnio kako se upravlja vozilom u kojem je novac.

- Punili su nam glave s tim da će tu biti 20-30 miliona, a bile su u vozilu samo dvije ili tri vreće. Ja sam nakon pljačke i otimanja vozila ispalio dva metka u vazduh da svi uđu i da krenemo. Blindu smo ostavili kod farme, kod zatvora Kula i radnike "Ciposa" u njoj. Opremu smo bacali kroz prozor u jarke - kazao je.

Nakon toga su otišli u jednu vikendicu, gdje su, kaže, podijelili novac koji je bio u različitim valutama, pa nisu znali ni koliko ga tačno ima.

- Grupi Eleza je pripalo 60 odsto, a 40 odsto grupi Elvira Ahmetspahića. Ja nisam dobio ništa od tog novca, već kasnije džip i 11.500 evra - kazao je Veljančić.

Advokat Vasvija Vidović je tokom unakrsnog ispitivanja pokušala da ospori kredibilitet ovog svjedoka i pitala ga da li je tačno da je izjavio da je tužilac Dubravko Čampara bio u kriminalnoj vezi sa Darkom Elezom. Veljančić je kazao da je pominjao druge tužioce u drugim predmetima, da se Čampara kasnije uključio, te da je pominjao i Vidovićevu i bivšeg ministra bezbjednosti Fahrudina Radončića. Tužilac Saša Sarajlić je rekao da je to vrijeđanje tužilaštva, na šta mu je sudija Biljana Ćuković, kada je sve preraslo u polemiku, rekla da sjedne i da mu nije dala riječ.

- Do sada ste spavali, sada sjedite - rekla je Ćukovićeva. Vidovićeva je pitala da li je istina da je bio u "Crvenim beretkama" i da li je činio ratne zločine, na šta on nije želio da odgovori. Na pitanje da li je po povratku sa Kosova u Zvorniku bio privođen u Centar javne bezbjednosti Zvornik zbog više krivičnih djela, on je kazao da je privođen i da je  osuđivan zbog više prevara, i da je "varao i žene i ljude".

- Ja sam za ovu državu uradio više nego što ćete vi za 50 godina - rekao je Veljančić. Na pitanje da li mrzi Darka Eleza, on je kazao "ne mrzim ga, paćenik je kao i ja".

Veljančić je potvrdio da je imao pismenu prepisku sa tužiocem Božom Mihajlovićem i negirao da je on ubio Borisa Govedaricu i ponovio da je to učinio Branimir Minić.

Cvijan je svjedoka upitao da li je vidio da je on dostavio motorolu za pljačku vozila, Veljančić je rekao da nije vidio, ali da je čuo da je on to učinio.

Po ulasku u sud svjedok je izjavio da je inače ranije za sve osuđivan, osim za "ubistvo i silovanje, odnosno seksualno zlostavljanje".

Veljančić je svjedok koji ima imunitet, a tužilaštvo je od Kantonalnog suda u Sarajevu zatražilo i prekid izdržavanja njegove desetogodišnje kazne. Odbrana će u toku suđenja, koje će biti nastavljeno u sljedeću srijedu, pokušati da diskredituje svjedoka i dokaže da on laže i da je neuračunljiv. Tužilaštvo BiH je podiglo optužnicu protiv 32 osobe u predmetu "Lutka".  Optuženi se terete za organizovani kriminal, u vezi sa više ubistava i teških ubistava, oružanih pljački banaka i transporta novca u višemilionskim iznosima, pljačke, razbojništva, pranje novca i druga teška krivična djela.*

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana