Вељанчић: Минић изрешетао Говедарицу

Жељка Домазет
Вељанчић: Минић изрешетао Говедарицу

Сарајево - Бориса Говедарицу је ликвидирао Бранимир Минић, а приликом убиства с њим смо били Дарко Елез и ја.

Изјавио је то јуче у Суду БиХ Анђелко Вељанчић, заштићени свједок на рочишту у предмету "Лутка", а који се води против Бојана Цвијана, Давора Елеза, Мухамеда Рамића и других.

Вељанчић, бивши члан криминалне групе Дарка Елеза који се налази на издржавању казне од 10 година затвора за пљачку 2,2 милиона евра Привредне банке Сарајево, говорио је о криминалним радњама групе Дарка Елеза, тачније о пљачки ове банке, убиству Говедарице и покушајима, односно припремама за убиство Ђорђа Ждрале.

- Минић је "истресао" рафал у Говедарицу, а Елез је пуцао, али не знам да ли је иједан Елезов метак погодио Говедарицу, пошто је пуцао према зградама - казао је Вељанчић одговарајући на питања тужиоца Дубравка Чампаре и додао да су након ликвидације запалили аутомобил у којем су били када су починили убиство. Елвир Ахметспахић је раније у свом свједочењу казао како је Вељанчић био тај који је убио Говедарицу испред тржног центра "Том" у Лукавици.

Вељанчић је испричао и да је било неколико покушаја да ликвидирају Ђорђа Ждралу.

- Елез је у неколико наврата тражио од мене да то урадим, али нисам, иако сам имао прилику. Бенан Дорић је био заинтересован да убије Ждралу и за то је од Елеза тражио 50.000 евра - истакао је Вељанчић. Прецизирао је да је два пута био у близини Ждралине куће, гдје га је могао ликвидирати, али није, бојећи се ће га ухватити Ждралини људи. Устврдио је да је Бојан Цвијан инсистирао и притискао Елеза да ликвидира Ждралу. Вељанчић је посвједочио да је са Дарком Елезом имао више него пријатељски однос, те да се познају од 2002, као и то да је био у пријатељском односу са Цвијаном.

- Елез и Цвијан су били у више него пријатељском односу. Њих двојицу сам ја упознао 2004. године. Цијела Лукавица зна да смо заједно излазили и пили - казао је свједок.

Испричао је и да је прије пљачке Привредне банке био у Београду, гдје се сусрео са Елезом и Владимиром Пандуревићем, који су спомињали пљачку, али су тада још били неповјерљиви према њему.

- За пљачку те банке одговорни смо ја, Дарко и Давор Елез, Пандуревић и Минић - казао је Вељанчић. Открио је да је 53 дана био на различитим локацијама прије ове пљачке. Према његовим ријечима, током припреме пљачке боравили су на неколико локација у Сарајеву, али су прво били у кући Азема Кајевића, чија је жена Елвира Кајевић радила у Агенцији за заштиту људи и имовине "Ципос".

- Кајевић је преко Елвире добио информацију када ће блиндирано возило с новцем кренути према аеродрому и он нам је то јавио, а ми смо наоружани у пљачку кренули из гараже Мухамеда Рамића - казао је Вељанчић.

Рекао је и да су се у једном стану у Аеродромском насељу, и у Рамићевој гаражи, обукли у полицијске униформе и добили моторолу од Цвијана помоћу које су могли да слушају полицију.

- Елез се појавио у гаражи пред саму пљачку у шорцу. Он иначе није никада марио за то, хоће ли му остати негдје длака, траг. Непосредно прије пљачке Елезу је зазвонио телефон, тада му је јављено да крену. Сјели смо у ауто, слушали Цецину пјесму "Громе мој" и кренули - описао је Вељанчић.

Истакао је да им је Азем Каљевић објаснио како се управља возилом у којем је новац.

- Пунили су нам главе с тим да ће ту бити 20-30 милиона, а биле су у возилу само двије или три вреће. Ја сам након пљачке и отимања возила испалио два метка у ваздух да сви уђу и да кренемо. Блинду смо оставили код фарме, код затвора Кула и раднике "Ципоса" у њој. Опрему смо бацали кроз прозор у јарке - казао је.

Након тога су отишли у једну викендицу, гдје су, каже, подијелили новац који је био у различитим валутама, па нису знали ни колико га тачно има.

- Групи Елеза је припало 60 одсто, а 40 одсто групи Елвира Ахметспахића. Ја нисам добио ништа од тог новца, већ касније џип и 11.500 евра - казао је Вељанчић.

Адвокат Васвија Видовић је током унакрсног испитивања покушала да оспори кредибилитет овог свједока и питала га да ли је тачно да је изјавио да је тужилац Дубравко Чампара био у криминалној вези са Дарком Елезом. Вељанчић је казао да је помињао друге тужиоце у другим предметима, да се Чампара касније укључио, те да је помињао и Видовићеву и бившег министра безбједности Фахрудина Радончића. Тужилац Саша Сарајлић је рекао да је то вријеђање тужилаштва, на шта му је судија Биљана Ћуковић, када је све прерасло у полемику, рекла да сједне и да му није дала ријеч.

- До сада сте спавали, сада сједите - рекла је Ћуковићева. Видовићева је питала да ли је истина да је био у "Црвеним береткама" и да ли је чинио ратне злочине, на шта он није желио да одговори. На питање да ли је по повратку са Косова у Зворнику био привођен у Центар јавне безбједности Зворник због више кривичних дјела, он је казао да је привођен и да је  осуђиван због више превара, и да је "варао и жене и људе".

- Ја сам за ову државу урадио више него што ћете ви за 50 година - рекао је Вељанчић. На питање да ли мрзи Дарка Елеза, он је казао "не мрзим га, паћеник је као и ја".

Вељанчић је потврдио да је имао писмену преписку са тужиоцем Божом Михајловићем и негирао да је он убио Бориса Говедарицу и поновио да је то учинио Бранимир Минић.

Цвијан је свједока упитао да ли је видио да је он доставио моторолу за пљачку возила, Вељанчић је рекао да није видио, али да је чуо да је он то учинио.

По уласку у суд свједок је изјавио да је иначе раније за све осуђиван, осим за "убиство и силовање, односно сексуално злостављање".

Вељанчић је свједок који има имунитет, а тужилаштво је од Кантоналног суда у Сарајеву затражило и прекид издржавања његове десетогодишње казне. Одбрана ће у току суђења, које ће бити настављено у сљедећу сриједу, покушати да дискредитује свједока и докаже да он лаже и да је неурачунљив. Тужилаштво БиХ је подигло оптужницу против 32 особе у предмету "Лутка".  Оптужени се терете за организовани криминал, у вези са више убистава и тешких убистава, оружаних пљачки банака и транспорта новца у вишемилионским износима, пљачке, разбојништва, прање новца и друга тешка кривична дјела.*

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана