Uskoro optužnica protiv Čerekovih pomagača

N. T.
Uskoro optužnica protiv Čerekovih pomagača

Banjaluka - Specijalno tužilaštvo RS vodi istragu protiv direktora Direkcije za izgradnju i razvoj opštine Brod Bore Miloševića i vlasnika preduzeća "Limikom" iz Banjaluke Milivoja Šormaza koji su osumnjičeni da su pomogli bivšem načelniku opštine Brod Milovanu Čereku, koji je optužen za primanje mita.

U Specijalnom tužilaštvu su potvrdili da će protiv Miloševića i Šormaza biti podignuta optužnica. Čerek se tereti da je uzimanjem mita i protivzakonitim posredovanjem ostvario imovinsku korist u ukupnom iznosu od 136.000 maraka. Prema navodima u optužnici, Čerek je  uzeo više od 126.000 maraka mita od preduzeća "2D Živković" iz Dervente da bi to preduzeće dobilo posao na tenderu za izgradnju akvaparka u Brodu. U optužnici se navodi da je mito od zastupnika ovog preduzeća uzimao u više navrata. To je učinio uz posredovanje Miloševića.

Čerek se takođe tereti i da je uticao na direktora JP "Gradska toplana" u Brodu da odobri isplatu dijela dospjelih dugovanja preduzeću "Limikom" iz Banjaluke i to po osnovu ugovora o isporuci lož-ulja. Za to "posredovanje" Čerek je na dan hapšenja, 14. septembra ove godine, od direktora i vlasnika "Limikoma" Milivoja Šormaza primio novac u iznosu od 10.000 maraka.

Milošević i Šormaz svjedočili su na suđenju Čereku u banjalučkom Okružnom sudu kao svjedoci tužilaštva. Milošević je priznao da je novac koji je uzimao od preduzeća "2D Živković" davao Čereku. Šormaz je kazao da je Čereku dao 10.000 maraka bi JP "Toplana Brod" isplatila dug njegovom preduzeću. On je istakao da mu se jednom tokom razgovora Čerek požalio da SP RS Brod nedostaje novac za kampanju na lokalnim izborima. Kazao je da mu je tada u kancelariji pokazao jednu fakturu na kojoj je bilo upisano 13.000 maraka za potrebe predizborne kampanje. Šormaz je kazao da je iz tog zaključio da mu toliko novca treba da da.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana