Ускоро оптужница против Черекових помагача

Н. Т.
Ускоро оптужница против Черекових помагача

Бањалука - Специјално тужилаштво РС води истрагу против директора Дирекције за изградњу и развој општине Брод Боре Милошевића и власника предузећа "Лимиком" из Бањалуке Миливоја Шормаза који су осумњичени да су помогли бившем начелнику општине Брод Миловану Череку, који је оптужен за примање мита.

У Специјалном тужилаштву су потврдили да ће против Милошевића и Шормаза бити подигнута оптужница. Черек се терети да је узимањем мита и противзаконитим посредовањем остварио имовинску корист у укупном износу од 136.000 марака. Према наводима у оптужници, Черек је  узео више од 126.000 марака мита од предузећа "2Д Живковић" из Дервенте да би то предузеће добило посао на тендеру за изградњу аквапарка у Броду. У оптужници се наводи да је мито од заступника овог предузећа узимао у више наврата. То је учинио уз посредовање Милошевића.

Черек се такође терети и да је утицао на директора ЈП "Градска топлана" у Броду да одобри исплату дијела доспјелих дуговања предузећу "Лимиком" из Бањалуке и то по основу уговора о испоруци лож-уља. За то "посредовање" Черек је на дан хапшења, 14. септембра ове године, од директора и власника "Лимикома" Миливоја Шормаза примио новац у износу од 10.000 марака.

Милошевић и Шормаз свједочили су на суђењу Череку у бањалучком Окружном суду као свједоци тужилаштва. Милошевић је признао да је новац који је узимао од предузећа "2Д Живковић" давао Череку. Шормаз је казао да је Череку дао 10.000 марака би ЈП "Топлана Брод" исплатила дуг његовом предузећу. Он је истакао да му се једном током разговора Черек пожалио да СП РС Брод недостаје новац за кампању на локалним изборима. Казао је да му је тада у канцеларији показао једну фактуру на којој је било уписано 13.000 марака за потребе предизборне кампање. Шормаз је казао да је из тог закључио да му толико новца треба да да.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана