Убијени Векић давао новац уз зеленашку камату

Небојша Томашевић
Убијени Векић давао новац уз зеленашку камату

Бањалука - Милан Максимовић (50), којег је према оптужници убио Радан Векић (24) из Приједора, позајмљивао је новац уз зеленашку камату, устврдио је свједок тужилаштва Векићев брат, Младен.

- Од Максимовића сам десет пута позајмљивао новац уз камату. Тог дана када је убијен звао ме је ујутро да му вратим новац. Дуговао сам му 200 марака камате. Послије сам га звао телефоном и нашли смо се поподне у селу Пузићи код Приједора и дао сам му новац. Потом смо се разишли. Увече сам сазнао да је убијен - казао је Младен Векић у бањалучком Окружном суду.

Тужилац Жана Бојић суду је истакла да овај свједок промијенио исказ у односу на онај дат у истрази. Прочитала је изјаву коју је Младен Векић дао током истраге у коме је рекао да је Максимовићу дуговао 100 КМ. Свједок  је казао  да се тад бојао да каже истину јер је претучен у полицији.

- Након убиства привели су и мене и брата. Тукли су ме да признам да сам ја убица, али нисам имао шта да признам - рекао је Младен.

Његовим саслушањем Тужилаштво је завршило извођење  доказа. Бранилац Радана Векића, адвокат Крстан Симић предложио је саслушање неколико свједока као и оптуженог. Казао је да ће доказати да је убијени стално пријетио и притискао оптуженог да му врати дуг уз зеленашке камате.

Према оптужници, Радан Векић је Максимовића усмртио хицима из војничке пушке М-48 14. маја ове године на локалном путу у селу Шпадићи код Приједора.

Тог дана он је позвао телефоном Максимовића и тражио да се нађу у Приједору на бензинској пумпи, јер хоће да му врати дуг. Међутим, нешто касније је убица опет позвао жртву и рекао да му је "голф" остао у квару у Шпадићима и да дође по њега. Векић се сакрио иза свог возила и када се Максимовић појавио убица је устао и пуцао на жртву из пушке. Погодио га је с два хица у груди и главу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана