Ubici vozača “Autoprevoza još godina prisilnog liječenja

N. T.
Ubici vozača “Autoprevoza još godina prisilnog liječenja

Banjaluka - Željko Stevanović (54) iz Banjaluke, koji je u neuračunljivom stanju bombom usmrtio vozača “Autoprevoza” Boru Topića (55) u Banjaluci, ostaće još godinu na prisilnom liječenju u Zavodu za forenzičku psihijatriju Sokolac, odlučio je u petak Osnovni sud u Banjaluci.

Odluka je donesena nakon vanraspravnog ročišta na kojem je vještak medicinske struke iznio nalaz o zdravstvenom stanju Stevanovića. Detalji sudske odluke nisu saopšteni, a ročište je bilo zatvoreno za javnost. Nalaz ovog vještaka je treći koji je dostavljen sudu u ovom predmetu u posljednje vrijeme. Nedavno je stručni tim Zavoda za forenzičku psihijatriju Sokolac dostavio mišljenje da bi se u narednom periodu trebalo raditi na resocijalizaciji i povratku u lokalnu zajednicu Stevanovića. Međutim, u isto vrijeme potpuno suprotno mišljenje dostavio je tim vještaka iz Banjaluke, koji smatraju da Stevanović i dalje posjeduje manifestne elemente psihoze, odnosno sumanute ideje i proganjanja. Zbog ovih oprečnih mišljenja sudija je zatražio treće mišljenje vještaka sa Sokoca koje je u petak i dostavljeno, nakon čega je i donesena sudska odluka.

Izjavu je dostavila Stevanovićeva rođaka, uz garanciju da će on živjeti u njenoj kući. Zaključak banjalučkog Centra za socijalni rad bio je da članovi Stevanovićeve porodice imaju sklonost da minimiziraju teško duševno stanje u kojem se on nalazi.

Stevanović je, prema presudi, zločin počinio 13. marta 2014. godine na autobuskoj stanici kod Poljoprivredne škole u banjalučkom naselju Lazarevo. U presudi se navodi da je ubica u trenutku kada se  autobus zaustavio na stanici kroz prednja otvorena vrata ubacio bombu u krilo Topića i usmrtio ga na mjestu. Usljed eksplozije povrijeđeni su i putnici Goran Pećanac i Ivan Ivanović. Nakon napada Stevanović je pobjegao i skrivao se 36 časova. Uhapšen je u jednoj od najvećih policijskih potjera.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana