Убици возача “Аутопревоза још година присилног лијечења

Н. Т.
Убици возача “Аутопревоза још година присилног лијечења

Бањалука - Жељко Стевановић (54) из Бањалуке, који је у неурачунљивом стању бомбом усмртио возача “Аутопревоза” Бору Топића (55) у Бањалуци, остаће још годину на присилном лијечењу у Заводу за форензичку психијатрију Соколац, одлучио је у петак Основни суд у Бањалуци.

Одлука је донесена након ванрасправног рочишта на којем је вјештак медицинске струке изнио налаз о здравственом стању Стевановића. Детаљи судске одлуке нису саопштени, а рочиште је било затворено за јавност. Налаз овог вјештака је трећи који је достављен суду у овом предмету у посљедње вријеме. Недавно је стручни тим Завода за форензичку психијатрију Соколац доставио мишљење да би се у наредном периоду требало радити на ресоцијализацији и повратку у локалну заједницу Стевановића. Међутим, у исто вријеме потпуно супротно мишљење доставио је тим вјештака из Бањалуке, који сматрају да Стевановић и даље посједује манифестне елементе психозе, односно сумануте идеје и прогањања. Због ових опречних мишљења судија је затражио треће мишљење вјештака са Сокоца које је у петак и достављено, након чега је и донесена судска одлука.

Изјаву је доставила Стевановићева рођака, уз гаранцију да ће он живјети у њеној кући. Закључак бањалучког Центра за социјални рад био је да чланови Стевановићеве породице имају склоност да минимизирају тешко душевно стање у којем се он налази.

Стевановић је, према пресуди, злочин починио 13. марта 2014. године на аутобуској станици код Пољопривредне школе у бањалучком насељу Лазарево. У пресуди се наводи да је убица у тренутку када се  аутобус зауставио на станици кроз предња отворена врата убацио бомбу у крило Топића и усмртио га на мјесту. Усљед експлозије повријеђени су и путници Горан Пећанац и Иван Ивановић. Након напада Стевановић је побјегао и скривао се 36 часова. Ухапшен је у једној од највећих полицијских потјера.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана