Убици познаника 11 година затвора

Небојша Томашевић
Убици познаника 11 година затвора

Бањалука - Асим Лело (61) из села Педише код Сокоца правоснажно је осуђен у Врховном суду Републике Српске на 11 година затвора због убиства познаника Мирзе Букве (57) из Сарајева.

Овом одлуком њему је за годину смањена раније изречена казна у Окружном суду у Источном Сарајеву.

Секретар Врховног суда РС Јелена Деспотовић казала је да је суд уважио жалбу одбране и измијенио и правну квалификацију.

- Лело је сада осуђен само за убиство, док је првостепеном пресудом био осуђен и за недозвољено држање оружја - објаснила је Деспотовићева.

Лелу је Окружни суд у Источном Сарајеву осудио у новембру прошле године на 12 година робије за убиство Букве и због недозвољеног посједовања пиштоља "ЦЗ М-70" којим је убиство извршено. Према пресуди, овај злочин се догодио 12. новембра 2015. године када је Лело према Букви испалио два хица из пиштоља. Један метак Букву је погодио у стомак након чега је превезен у Клинички центар Универзитета у Сарајеву гдје је, послије десет дана, подлегао повредама.

Све се одиграло у близини Лелине викендице у селу Педише. Убиству је претходила краћа свађа због тога што је Лело камењем блокирао пут поред своје викендице. Буква је тим путем кренуо према једној од мјештанки да купи домаћи сир и млијеко, али због блокаде аутомобилом није могао да прође. Наставио је пјешице. Када се враћао срео је Лелу, који је био пијан. Дошло је до свађе. Потом је Лело потегао пиштољ и пуцао у Букву. Послије злочина убица је побјегао из села и послије два сата потраге полиција га је пронашла и ухапсила. Њему је измјерено 2,24 промила алкохола у организму. Мјештани Педиша испричали су да је полиција након хапшења довела Лелу на мјесто злочина и тврдили су да је он био толико пијан да је током увиђаја од полицајаца тражио да му наточе још коју чашу ракије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана