Свједочење пљачкаша одвело полицајца из Љубовије у затвор

blic.rs
Свједочење пљачкаша одвело полицајца из Љубовије у затвор

Бањалука - Полицајац Драшко Грбић из Љубије тврди да је невин осуђен на 14 мјесеци затвора због наношења тешких повреда осумњиченом за пљачку.

Грбић наводи да је осуђујућу пресуду добио због догађаја из фебруара 2010. године, када је са колегом на дужности употријебио силу током привођења тројице осумњичених за крађу, којима је у напуштеном објекту у Љубији припремљена полицијска засједа.

Он каже да су тројица осумњичених, међу којима је био и Милош Ракић, након хапшења у напуштеном објекту, гдје су претходно пронађене украдене ствари из више пљачки породичних кућа и продавница, одведени у Полицијску станицу Љубија и након криминалистичке обраде пуштени кућама.

"Два дана касније, Ракић је оперисан у приједорској болници и одстрањена му је слезена", каже Грбић за "Еуроблиц".

У то вријеме, додаје он, појавиле су се информације у медијима да је Ракић у просторијама Полицијске станице Љубија био везан за радијатор, ударан каблом за струју и слично, што је, како каже Грбић, апсолутна бесмислица.

Три мјесеца касније инспектори унутрашње контроле Министарства унутрашњих послова /МУП/ Српске провели су поступак, саслушали све учеснике акције у којој је ухапшен Ракић те утврдили да је употребљена сила била оправдана и законита.

Међутим, у октобру 2013. године Грбић добија позив Окружног јавног тужилаштва Бањалука ради давања изјаве на околности наношења тешких тјелесних повреда Милошу Ракићу.

Након тога, услиједио је поступак пред Основним судом у Приједору, у којем, каже Грбић, судије више вјерују исказима Ракића и саучесника него полицији.

"Поступак пред Основним судом у Приједору обиљежиле су и различите изјаве Ракића и његових саучесника, али сам на крају, ипак, проглашен кривим и осуђен на 14 мјесеци затвора, што је касније потврдио Окружни суд у Бањалуци", каже Грбић.

Он сматра да му је једина сламка спаса Врховни суд Републике Српске, који би у наредном периоду требало да одлучи да ли је у цијелом поступку било пропуста због којих је на основу потуно погрешно утврђених чињеница донесена пресуда.

Да је Милош Ракић особа која је често у сукобу са законом, наводи лист, говори и податак да је против њега до данас поднесено 16 извјештаја због почињених кривичних дјела.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана