Стари докази на новом суђењу за Фруктону

Небојша Томашевић
Стари докази на новом суђењу за Фруктону

Бањалука - Бивши предсједник Управног одбора и Скупштине акционара бањалучке "Фруктоне" Недељко Поповић и некадашњи директор предузећа "Интеринвест Крајс" Слободан Жупљанин поново су се нашли у судским клупама због малверзација приликом приватизације поменуте фабрике.

Суђење Поповићу и Жупљанину почело је у Окружном суду Бањалука након што је Врховни суд РС укинуо пресуду којом су били осуђени на три године и девет мјесеци затвора. Поповић је био осуђен на двије године и два мјесеца, а Жупљанин на годину и седам мјесеци. На поновљеном суђењу вијеће бањалучког Окружног суда којем је предсједавала судија Сњежана Кудрић прихватило је све раније изведене доказе. Одлучено је да на сљедећем рочишту буде поново саслушан свједок Миленко Поповић.

У овом случају потврђена је пресуда бившем помоћнику директора бањалучке подручне јединице Пореске управе РС Витомиру Ђукићу. Он је сад правоснажно осуђен на 18 мјесеци затвора.

Према оптужници Поповић, Жупљанин и осуђени Ђукић незаконито су продали земљиште и објекте "Фруктоне" у Београдској улици у Бањалуци за 10,5 милиона марака иако су они били под хипотеком. Новцем од продаје платили су непостојећа и недоспјела потраживања. С обзиром на то да је над објектима и земљиштем била уписана хипотека ради наплате пореског дуга "Фруктоне", продајом су онемогућили наплату дуга у износу од 4,35 милиона марака. За тај износ оштећен је буџет РС. Спорно земљиште је продато тако што је Ђукић кршећи законске прописе потписао брисање хипотеке. Купац непокретности било је бањалучко предузеће "Интеринвест Крајс" чији је директор био Жупљанин.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана