Sestrić i ujak telefonom dogovarali uzgoj marihuane

Nebojša Tomašević
Sestrić i ujak telefonom dogovarali uzgoj marihuane

Banjaluka - Zoran Mikić (49) iz Srpca i Vojo Balaban (59) iz Banjaluke telefonom su razmjenjivali informacije o uzgoju marihuane.

Mikić je iz Njemačke, gdje bio na radu, putem telefona kontaktirao Balabana i pitao ga da je li sve u redu.

Ovo je u banjalučkom Okružnom sudu kazala tužilac Sanja Tadić Stojisavljević koja je kao dokaze protiv njih prikazala transkripte poruka i razgovora.

"Ujko, šta ima novo. Ovo je moj broj nikom ga ne daj", jedna je od poruka koju je Mikić poslao Balabanu. On mu je na to odgovorio "Sve je u redu, nema ništa novo. Laptop nisam dirao". Tim porukama i komunikacijom, kazala je tužilac, dokazuje se povezanost optuženih.

Osim poruka, kao dokaz protiv pomenutih osoba, saslušan je vještak hemijske struke Biljana Vasić-Dakić koja je istakla da je oprema, oduzeta od optuženih, pogodna za vještački uzgoj marihuane.

- Biljke i stabljike koje su, prema potvrdama, oduzete od optuženih, sadrže psihoaktivnu supstancu i radi se o indijskoj konoplji kanabisu - kazala je vještak Vasić Dakić.

Banjalučko Okružno tužilaštvo Mikića i Balabana tereti da su tokom 2014. godine u specijalno izrađenim laboratorijama uzgojili 501 stabljiku indijske konoplje visine od 10 do 150 centimetara od koje se dobija marihuana. Laboratorija je bila smještena na tavanu kuće i pomoćnom objektu u Malom Razboju kod Srpca. U njoj je bila instalirana specijalna oprema, 14 natrijumovih lampi i 41 UV lampa koje simuliraju sunčevu svjetlost i pospješuju rast, razvoj i cvjetanje biljke. Bio je izrađen i ventilacioni sistem. Navodi se da je Mikić tokom 2014. uzgajao drogu, a da je nakon njegovog odlaska u Njemačku, taj posao preuzeo Balaban.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana