Prevarantu četiri i po godine robije

Nebojša Tomašević
Prevarantu četiri i po godine robije

Tuzla - Jasmin Halilović (50) iz Tuzle osuđen je juče u Opštinskom sudu u Tuzli na četiri godine i šest mjeseci zatvora zbog prevare Udruženja kupaca "PZC Stupine" iz Tuzle, sa čijeg je računa nezakonito uzeo oko 175.000 maraka.

Halilović je presudom obavezan da "PZC Stupine" vrati 174.788 maraka koje je pribavio čineći krivično djelo. Halilović je osuđen za prevaru i falsifikovanje isprave. U presudi se navodi da je od marta 2009. do marta 2012. godine, svjestan da izrađuje lažne isprave, sačinio 39 virmanskih naloga i ovjerio ih pečatom Udruženja kupaca "PZC Stupine" Tuzla, čiji je u to vrijeme bio član.

Na ispravama je falsifikovao potpis ovlašćene osobe i nekoliko članova udruženja, da bi potom sa namjenskog podračuna i računa udruženja na svoj račun prebacio oko 175.000 KM.

Prema nezvaničnim informacijama, Halilović je između ostalih, falsifikovao potpise tuzlanskog advokata Faika Muhića, koji je bio predsjednik udruženja.

Osim ovoga, Halilović je osuđen jer je u periodu od tri godine sačinio veći broj lažnih isprava kao član udruženja. U presudi se navodi da je tako lažnim prikazivanjem podataka doveo druge u zabludu i time ih naveo da čine štetu tuđoj imovini.

Protiv Halilovića je tuzlansko Kantonalno tužilaštvo podiglo optužnicu u februaru 2015. godine.

U tuzlanskom Opštinskom sudu su obrazlažući presudu Haliloviću kratko rekli da je nakon sudskog procesa zaključeno da ima dovoljno dokaza da je optuženi počinio djela za koja ga tužilaštvo tereti. Napomenuli su da je ovo prvostepena presuda na koju stranke imaju pravo žalbe.*

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana