Preminula od povreda zadobijenih u nesreći

Nebojša Tomašević
Preminula od povreda zadobijenih u nesreći

Banjaluka - Uzrok smrti Radmile Štrbac (82) povezan je sa povredama koje je zadobila u saobraćajnoj nesreći kada ju je udario "audi" koji je vozio optuženi Dragan Dević (45) iz Banjaluke.

Ovo je izjavio vještak tužilaštva specijalista sudske medicine Milan Srdić u banjalučkom Okružnom sudu na početku suđenja Deviću.

Banjalučko Okružno tužilaštvo tereti Devića da je 12. februara 2013. godine pijan vozeći "audi" sa 2,2 promila alkohola u krvi udario staricu Radmilu Štrbac u banjalučkoj ulici Skendera Kulenovića. Ona je tada zadobila teške povrede i umrla je poslije 12 dana.

Vještak Srdić je objasnio da je Štrbčeva umrla usljed plućne embolije izazvane ugruškom krvi.

- Ove komplikacije uzročno posljedično su povezane sa povredama koje je zadobila u nesreći i traumama koje je zbog toga imala - kazao je vještak Srdić.

Vještak saobraćajne struke Vojislav Subotić je izjavio da je do nesreće došlo i zbog propusta vozača i pješaka.

- Vozač nije prilagodio vožnju uslovima puta i zbog toga nije mogao na vrijeme reagovati kada je na put izašao pješak. Nesreći je doprinio i pješak koji je kolovoz prelazio mimo pješačkog prelaza koji je bio udaljen 47 metara od mjesta udara - kazao je Subotić i dodao da nije mogao izračunati brzinu kretanja vozila prije nesreće, jer nije imao dokaza za to. Subotić je izračunao da je brzina "audija" pri udaru na pješaka bila 30 kilometara na čas, a udar se desio na oko 3,3 metra od ivice desne strane kolovoza.

Branilac Devića advokat Milana Vukojević prigovorila je nalazima vještaka, jer tvrdi da se nesreća desila na drugačiji način.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana