Порески инспектор негирао да је примио мито

Небојша Томашевић
Порески инспектор негирао да је примио мито

Бањалука - Суспендовани инспектор Пореске управе Републике Српске Жељко Орељ из Бањалуке, који је оптужен за примање мита, јуче је у бањалучком Окружном суду негирао кривицу.

Ореља Специјално тужилаштво РС терети да је примио мито у износу од 20.000 марака. Наводи се да је починио  злоупотребу службеног положаја и примање мита. Према наводима у оптужници, он је од 12. до 30. маја, као службено лице, приликом пореске контроле у привредном друштву "Топдом БиХ" из Бањалуке од предсједника Управног одбора овог предузећа Мирка Вујиновића у више наврата захтијевао да му исплати 20.000 марака. Он је Вујиновићу тврдио да постоје одређене неправилности у обрачунима пореских обавеза које неће навести у записнику о обављеној контроли, уколико добије тражени новац.

Орељ је ухапшен 30. маја ове године на паркингу бањалучке пицерије "Санремо". Прије тога договорио је са Вујиновићем да се састану на паркингу пицерије да би узео новац.

Међутим, Вујиновић је то пријавио полицији па су Ореља пратили полицијски и инспектори Специјалног тужилаштва РС. Он је ухапшен у тренутку када је узео обиљежени новац.

Уговорени износ преузео је у службеном аутомобилу Пореске управе РС. Када је кренуо са паркинга, пресрели су га полицијски инспектори приватним возилом. Препријечили су му пут и спријечили га да побјегне. Потом су на паркингу претресени Орељ и аутомобил који је користио. Инспектори су код њега пронашли коверат са означеним новцем.

Орељ је  Пореској управи РС као инспектор радио контроле предузећа са вишемилионским приходима на подручју РС.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана